Magazin > Lepota & telo
18 ogledov

Narašča poraba zdravil

Glede na raziskavo recepti za zdravila za bolezni srca in ožilja predstavljajo 2 Žurnal24 main
Poraba zdravil na recept se je v zadnjih petih letih povečala za 5,3 odstotka.

Poraba zdravil na prejemnika se je v zadnjih petih letih povečala za 5,3 odstotka, saj je lani več kot 72 odstotkov Slovencev prejelo vsaj en zeleni recept, je razkrila raziskava Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Prednjačijo zdravila za srce
Glede na raziskavo recepti za zdravila za bolezni srca in ožilja predstavljajo 26,3 odstotka vseh predpisanih zdravil. Na drugo mesto so se po pogostosti uporabe uvrstila zdravila z delovanjem na živčevje, saj ta predstavljajo 17,2 odstotka vseh predpisanih receptov. V zadnjih letih je poraba najbolj narasla med zdravili z delovanjem na novotvorbe in imunomodulatorje. Ta so lani predstavljala 12,9 odstotka predpisanih zdravil.

Dihala, sladkor in prebava
Poraba zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni v zadnjem desetletju narašča z od pet- do osemodstotno letno stopnjo, so izsledki omenjene raziskave. Med temi se med najpogosteje predpisana zdravila uvršča inzulin. Zdravila za bolezni prebavil in presnove so lani zasedala 11,9 odstotka receptov. Pogosta je tudi uporaba zdravil za bolezni dihal, saj je bilo predpisanih receptov za takšna zdravila v prejšnjem letu 6,2 odstotka.

Kapljice na prvem mest
Kapljice za nos, sirupi, antiseptiki in druga zdravila za blažitev vnetja dihal so najpogosteje prodajana zdravila brez recepta,” pojasnjujejo v Lekarni Velenje. Med pogosto izdana zdravila brez recepta se uvrščajo tudi zdravila za blažitev lažjih prebavnih motenj, zdravila za pomoč pri lažjih duševnih težavah in zdravila za splošno dobro počutje. V pomladnih mesecih prav tako naraste prodaja zdravil proti alergijam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.