Magazin > Lepota & telo
182 ogledov

Naravni antiseptik

Avstralski raziskovalci ingver enačijo z aspirinom, saj uspešno lajša vnetja in Žurnal24 main
Ingver je rastlinski antioksidant, ki pomaga pri marsikateri tegobi.

Čudežno zdravilo. Zaradi številnih zdravilnih učinkov znanstveniki ingver prištevajo med najmočnejše rastlinske antioksidante. "Pomaga pri slabi prebavi, zgagi in bruhanju, preprečuje slabost med potovanjem, spodbuja krvni obtok in sprošča ožilje, poleg tega pa pomaga pri prehladu, saj lajša izkašljevanje in ima antiseptične lastnosti," pozitivne učinke te rastline v knjigi Ingver našteva Paul Schulick.

Ingver lahko uživate in uporabljate na več načinov.

  • Svež v kuhinji. Svežo koreniko boste našli v številnih izdelkih, marmeladi, bombonih in piškotih, prav tako boste našli vloženo. Za dodatek prehrani ga lahko recimo nastrgate, rahlo popražite in dodate rižu, iz njega pa lahko skuhate tudi liker.
  • Okrepčilni čaj. Skuhate si lahko tudi ingverjev čaj. V vodo nastrgate (ali narežete) ingver, zavrete, na koncu pa dodate med in žličko limoninega soka. Po želji lahko ingver dodate tudi drugim zeliščnim čajem. Čaj lahko pijete topel, poleti pa vas bo osvežil ohlajen.
  • V prahu kot začimba. Upoštevajte dejstvo, da je žlička ingverja v prahu primerljiva z veliko žlico naribanega. Dodate ga lahko kompotom, solatam in čaju, z njim pa lahko začinite tudi meso in ribe. Okus je rahlo pekoč, zato z njim ne pretiravajte.
  • Nosečnice in otroci pazljivo. "Otrokom ingverja ni priporočljivo dajati do drugega leta starosti, prav tako bodite pri uživanju previdni nosečnice in bolniki z žolčnimi kamni," opozarja Schulick, ki ga hkrati priporoča parom. "Ingver je znan afrodiziak, celo eden močnejših. Pripravite si lahko recimo ingverjev liker in ga shranite za vroče noči," namigne.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.