Magazin > Lepota & telo
59 ogledov

Naravno nad akne

Do čiste kože na naraven način. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Z aknami se lahko spopadete tudi po naravni poti. Poskusite z oljem čajevca, aloe vero in drugimi naravnimi pripravki.

Čeprav je eden od načinov, ki resnično delujejo, mehanično čiščenje kože v kozmetičnem salonu ali pri dermatologu, se z aknami lahko spopadete tudi na povsem naraven način. Pazljivi bodite le, da z nego ne pretiravate. Prepogosto čiščenje kože namreč spodbuja delovanje žlez lojnic. Izogibajte se tudi uporabi čistilnih sredstev z granulami, uporabi grobih brisač in grobih prevlek za blazine. Če prisegate na naravno, poskusite s spodnjimi nasveti.

Olje čajevca in sivke

Da bi preprečili vnetja, ublažili celjenje ran po negi v kozmetičnem salonu ali preprečili okužbo, poskusite z oljem čajevca ali sivke. Nekaj kapljic olja kapnite na vatno blazinico in ga nanesite na akne. Postopek ponovite trikrat na dan.

Navadna konopljika

Če se akne pri vas pojavljajo le v predmenstrualnem obdobju, poskusite z navadno konopljiko, ki jo lahko kupite v lekarnah ali prodajalnah z zelišči. Navadna konopljika vpliva na ravnovesje ženskih hormonov, že ena ali dve skodelici čaja v dneh pred menstruacijo pa lahko preprečita pojav aken. Za prve rezultate je treba počakati od dva do tri mesece, pomembno pa je tudi, da takšnega čaja ne spijete preveč – večje količine lahko stanje kože poslabšajo. Uporabnice kontracepcijskih tablet čaja iz navadne konopljike ne smejo piti.

Limona
Pomembno je, da pri aknasti koži izberete prave, ne preveč agresivne izdelke za čiščenje kože in da aken ne stiskate sami. Če ste nad vsemi že obupali, kožo očistite z limono. Vato namočite v limonin sok, z njo namočite akne in počakajte, da se pore odprejo in očistijo same. Očiščene pore namažite in razkužite z oljem čajevca.

Med
Star način spopadanja z aknami je kombinacija medu in muškatnega oreščka. Žličko naribanega muškatnega oreščka zmešajte z žlico medu in mešanico nanesite na akne. Počakajte 20 minut in kožo sperite z mlačno vodo.

Aloe vera
Stoodstotni gel aloe vere ali njen sveže stisnjen sok je pravi balzam za kožo. Z njo lahko negujete in osvežite tudi aknasto kožo, ki je zaradi uporabe agresivnih krem in čistilnih gelov pogosto izsušena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.