Magazin > Lepota & telo
1140 ogledov

Naravno nad želodčne bolečine

želodec Profimedias
Ali v primeru želodčnih težav vedno posežete po tabletah? Prenehajte!

Preberite, katerih pet živil že več stoletij uspešno odpravlja želodčne težave.

Kajen
Priznamo, zveni čudno. A študija univerze v New Yorku je dokazala, da oralna uporaba kapsaicina zmanjša nelagodje v želodcu. To so dokazali s poskusom. Eni skupini bolnikov z dispepsijo so predpisali 25 gramov kajenskega popra dnevno, ki so ga zaužili pred jedjo, drugi pa placebo. Raziskava je traja pet tednov. Po tretjem tednu so bolniki, ki so jedli kajen, poročali o zmanjšani napihnjenosti in slabosti ter o blažjih bolečinah.

Kamilica
Kamilica pomirja mišice zgornjega prebavnega trakta in lajša krče, ki povzročajo nelagodje. "Kamilični čaj je odlično naravno zdravilo proti nezapletenim želodčnim težavam, saj deluje protivnetno in pomirjajoče,“ pravi zdravnik splošne medicine Andrew Weil.

Ingver
Ingver vsebuje močan antioksidant, ki zmanjšuje slabost. Ingverjeve protivnetne lastnosti povečujejo količino prebavnih sokov in nevtralizirajo želodčno kislino. Kako pripraviti čaj? Ingver olupite in razrežite ter ga skuhajte v vroči vodi. Tekočini nato dodajte med ali sirup.

Poprova meta
Raziskava medicinske fakultete Maryland je pokazala, da poprova meta sprošča mišice, ki uravnavajo prebavne pline in izboljšujejo pretok žolča, ki ga telo uporablja za prebavo maščob. To naj bi lajšalo manjše prebavne težave, kot je napihnjenosti.

Seme koromača
Seme koromača se uporablja za lajšanje krčev, za odpravljanje napihnjenosti in težav, ki jih povzroča prekomerno izločanje želodčne kisline. Poleg tega pomaga telesu izločati pline in blagodejno vpliva na prebavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.