Magazin > Lepota & telo
25 ogledov

Našli krivca za jo-jo učinek

Če se ta pojavi tudi pri vas, poskusite s celovito spremembo prehranjevalnih nav Žurnal24 main
Vas jezi jo-jo učinek, ki je pogost pojav po hitrih dietah? Raziskovalci so našli krivca.

Raziskovalci z Univerze v Cambridgeu so v raziskavo vključili Evropejke, ki so predhodno kilograme izgubile z različnimi hitrimi dietami. Polovica jih je novo telesno težo obdržala, pri drugi polovici pa so se izgubljeni kilogrami hitro povrnili.

Krivec encim ACE
Vzrok se skriva v encimu ACE, poznanem pod imenom angiotenzinska konvertaza. Raziskovalci so pri ženskah, ki so brez težav obdržale nižjo telesno težo, s pomočjo krvnega testa odkrili zmanjšanje encima ACE, pri ženskah, ki so kilograme pridobile nazaj, pa je bil nivo encima povečan. Čeprav so vplivi encima ACE na pridobivanje kilogramov še nejasni, pa raziskovalci predvidevajo, da omenjen encim vpliva na hormon sitosti, kopičenje maščobnih blazinic in zadrževanje vode v telesu.

Krvni test
Vodja raziskave Susan Jebb pravi, da imajo ljudje pogosteje kot z izgubljanjem kilogramov težave z ohranjanjem nižje telesne teže. "S pomočjo krvnih testov bodo lahko zdaj že pred dieto vedeli, ali bo ta dolgoročno uspešna ali ne. V primeru povečane vrednosti encima ACE se bodo posamezniki tako bolj kot na dieto osredotočili na spremembo načina prehranjevanja," še dodaja raziskovalka.

Jo-jo učinku strokovnjaki pripisujejo negativne psihološke posledice, ki vplivajo tudi na zmanjšanje samozavesti. Raziskovalci so poleg encima ACE odkrili še osem drugih beljakovin, povezanih z uspešnim ohranjevanjem telesne teže, v podobno raziskavo pa bodo kmalu vključili tudi moške.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.