Magazin > Lepota & telo
220 ogledov

Nasveti, ki škodijo vašemu hrbtu

bolečine v križu Profimedias
Sedenje na žogi za vadbo, trda vzmetnica, telovadba … Nasvetov, kako si pomagati, ko nas zaboli v križu, je veliko, večina je žal neučinkovitih.

Na te na nasvete lahko pozabite:

1. Sedenje na žogi za vadbo
Že dalj časa velja prepričanje, da bomo za svojo držo, hrbtenico in križ naredili zelo veliko, če v pisarni ne bomo sedeli na stolu, ampak na veliki žogi za vadbo. Tisti, ki so ta nasvet preizkusili, so žogo kmalu spet zamenjali za stol … Žoga namreč ni narejena za sedenje. Gre za vadbeni pripomoček, na katerem lahko sedimo največ pol ure. Daljše sedenje namreč preveč obremeni hrbtne mišice, kar povzroča še dodatne bolečine, piše Focus.

2. Vzravnano sedenje
Že kot otroka so nas učili, da ukrivljena hrbtenica povzroča bolečine, zato moramo na stolu sedeti čim bolj vzravnano. Ta nasvet na žalost ni vedno najboljši. Tisti, ki dalj časa napreza hrbtne mišice, se bo namreč začel kmalu zvijati v bolečinah. Zase boste naredili več, če boste večurno sedenje večkrat prekinili in se sprehodili.

3. Bolečine odpravlja telovadba
Klin se s klino izbija, a ne? Narobe! Šport je zdrav, če pa imate težave s hrbtom ali križem, pozorno izbirajte vrsto vadbe. Najbolj idealno je plavanje (stil žabica hrbtu škodi, priporočljiva stila sta kravl in hrbtno plavanje), izogibajte pa se tenisu in gimnastiki.

4. Trda vzmetnica
Hrbet potrebuje oporo, da se lahko hrbtne mišice sprostijo – tudi v spanju. Mnogi menijo, da si bodo hrbet najbolj spočili, če bodo ležali na trdi vzmetnici, a temu ni tako. Zaradi trde podlage se hrbtenica namreč ukrivi (nastane votel predel). Izberi srednje trdo vzmetnico, da bo hrbtenica čim bolj ravna.

5. Nad bolečine s paracetamolom
Študija je pokazala, da analgetik paracetamol ne lajša bolečin v križu. Večji učinek so pokazale tablete, ki so vsebovale diklofenac.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.