Magazin > Lepota & telo
54 ogledov

Navade in razvade, ki povzročajo gubice

gube, lepota, ženska, ogledalo Žurnal24 main
Slabe navade in razvade, ki najbolj škodijo vaši koži.

Gubice so del staranja, res pa je tudi, da se nekatere gubice zaradi naših slabih navad pojavijo dosti prej.

Čemu se je treba izogibati?

Žvečenje žvečilk
Dermatolog in lepotni kirurg Joel Schlessinger opozarja, da pogosto žvečenje žvečilk povzroča gubice na spodnjem delu ust.

Kajenje
"Obstaja študija z dvojčki, ki natančno dokazuje, da to drži. Izogibajte se cigaretam in znebili se boste gub,“ pravi Schlessinger.

Prehrana
Hrana z visokim glikemičnim indeksom in visoko vsebnostjo sladkorja slabo vpliva na vašo kožo. "Sladkorne molekule se vežejo na beljakovine v vaši koži, tudi na kolagen, zaradi katerih se te spremenijo. To je tudi vzrok za izgubo elastičnosti kože na obrazu, gubice in zabuhlost. Rafiniran sladkor in ostali enostavni ogljikovi hidrati pa zaradi dviga inzulina po telesu povzročajo vnetja, zaradi katerih nastanejo encimi, ki uničujejo elastin in kolagen v koži. Tudi to povzroča gubice," pa je razložil dr. Roshini Rajapaksa.

Alkohol
Plastični kirurg James C. Marotta poudarja, da alkohol kožo dehidrira, zaradi česar bo vaša koža po veseli noči videti manj čvrsta in zdrava. Čez čas pa bo vaša koža začela izgubljati elastičnost, zaradi pomanjkanja vlažnosti pa se bodo pojavile tudi gubice. "Alkohol sicer slabo vpliva tudi na raven vitamina A, ki je pomemben antioksidant in je za regeneracijo kože in tvorbo kolagena zelo pomemben,“ še pravi Marotta.

Spanje z ličili
Na vaši koži se tekom dneva nabirajo nečistoče, ki prodrejo v vaše pore in uničujejo kolagen in elastin, kar pospešuje staranje. Temu se lahko izognete, če boste zvečer odstranili ličila in si dobro očisti obraz.

Stiskanje mozoljev
Stiskanje mozoljev uničuje kožo in povzroča brazgotine ter tudi gubice.

Napačno nanašanje ličil
Med nanašanjem ličil se ne pačite. "Med nanašanjem ličil ne odpirajte ust in ne dvigujte obrvi. Ko nanašate črtalo za oči, ne dvigujte vek. Med ličenje premaknite cel obraz in ne raztezajte kože,“ pravi mojstrica ličenja Donna Kelly.

Neuporaba sončne kreme in sončnih očal
Že nekajminutna nezaščitena izpostavljenost soncu lahko povzročil razkroj kolagena. "Sončno kremo uporabljajte vsak dan, tudi kadar dežuje,“ pravi dermatologinja Debra Jaliman.

Spanje
Če spite na trebuhu ali na boku, lahko zaradi vzglavnika dobite gube. Rešitev  - spite na hrbtu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.