Magazin > Lepota & telo
27 ogledov

Ne čakajte, da bo minilo

Najbolje je, da čim prej preverite, kaj je narobe. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Nerednost krvavitev je lahko zgolj odraz stresa, lahko pa tudi simptom raka, zato je ne jemljite zlahka.

"Vzrok motenj menstruacijskega ciklusa pri ženskah v rodnem obdobju je lahko različen in ne pomeni nujno resnejše bolezni," pravi ginekologinja Marjetka Uršič Vrščaj. Obenem poudarja: "Nekaj povsem drugega pa so krvavitve v obdobju, ko je od zadnje menstruacije minilo že leto ali celo mnogo več." Te so lahko tudi znamenje resnih bolezni, zato jih nikakor ne gre zanemariti.

Zgodnje oblike raka materničnega vratu praviloma potekajo brez ginekoloških težav.
Marjetka Uršič Vrščaj, ginekologinja
Motnje so opozorilo
"Pri vsaki ženski z nerednimi krvavitvami je treba ugotoviti vzrok za to – najprej z ginekološkim pregledom," opozarja Uršič Vrščajeva. Ravno neredne krvavitve so namreč najpogostejša motnja menstruacijskega ciklusa pri ženskah z ginekološkim rakom v rodnem obdobju. "Gre za občasne, bolj ali manj obilne krvavitve, ki niso vezane na ciklus," pojasnjuje.

76 odstotkov žensk, ki so zbolele za rakom materničnega vratu, je bilo po zadnjih podatkih starih manj kot 50 let.

Pregledi rešujejo življenje
Pri pojavu tovrstnih motenj ciklusa je torej nujno čim prej obiskati ginekologa, tudi če se sicer dobro počutite. "Zgodnje oblike raka materničnega vratu praviloma potekajo brez ginekoloških težav, kar ženske, ki ne hodijo redno na ginekološke preglede in odvzeme brisov materničnega vratu, ohranja v lažnem prepričanju, da niso resneje bolne," še opozarja Uršič Vrščajeva. Prav zato je pomen rednih pregledov še toliko večji, saj zgodnje odkritje raka pomeni večje možnosti za uspešno zdravljenje. Če ste med tistimi, ki se ne spomnijo več, kdaj so bile nazadnje na obisku pri ginekologu, je torej pametno, da ga znova obiščete.

Zapisujte si krvavitve
Motnje ciklusa boste odkrili zelo hitro, če boste podatke o krvavitvah in počutju vsak mesec zapisovali v menstruacijski koledarček, ki ga nato lahko odnesete h ginekologu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.