Magazin > Lepota & telo
32 ogledov

Ne čakajte do petdesetega

Najbolje je, da se posvetujete s svojim osebnim zdravnikom. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Prepričanje, da je treba na preventivni zdravniški pregled šele pri petdesetih, ne drži.
Državni programi.
Udeležite se državnih preventivnih programov, kot so Svit, Zora in Dora. Zgodnje odkritje bolezni lahko bistveno izboljša uspešnost zdravljenja.

"Pomembnejša od let je družinska anamneza," pravi zdravnica Tatjana Cvetko. "Če se v vaši družini pojavlja kakšna bolezen, pojdite na preventivni pregled za to bolezen čim prej," opozarja.

Leta se nižajo
"Razlog za to, da ne čakate do petdesetega, je tudi ta, da se starost ob pojavu veliko bolezni niža in se bo nižala tudi v prihodnosti," pojasnjuje Cvetkova. Standardi se z leti spreminjajo in ugotavljamo, da zaradi bolezni, povezanih z neustreznim življenjskim slogom, kakršni sta debelost in sladkorna bolezen, obolevajo vse mlajši. Bolezni, ki so bile pred leti "rezervirane za starejše", danes najdemo pri vedno mlajših. "Zato svetujem redno telesno gibanje, zdravo prehrano, opustitev kajenja in zmanjšanje soli v prehrani," pravi sogovornica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.