Magazin > Lepota & telo
21 ogledov

Ne grejte se s kuhančkom

kuhano vino Shutterstock
V mrazu pazljivo z alkoholom, lahko povzroči, da ne občutimo mraza in tako ne zaznamo znakov podhladitve.

V mrazu telo izgublja toploto hitreje, kot jo lahko proizvaja. “Prenizka telesna temperatura upočasni mišljenje in povzroči težave z gibanjem, zato je še posebno nevarna, saj se žrtev pogosto ne zaveda resnosti razmer in zato ne ukrepa primerno,” opozarjajo na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ). Mraz je posebno nevaren za starejše ljudi, ki zaradi počasnejše presnove in manjše telesne dejavnosti počasneje proizvajajo toploto.

Zunaj le krajši čas

Kadar so temperature izjemno nizke in še posebno če piha tudi veter, se zadržujte v zaprtih prostorih. Zunaj bodite čim krajši čas,” svetujejo na IVZ. Več slojev oblačil učinkoviteje ohranja telesno temperaturo. Volnena in svilena oblačila ter oblačila iz nekaterih umetnih materialov so toplejša od bombaža.

Športajte zmerno

Telesnim naporom v mrazu naj se izogibajo ljudje s kroničnim srčnim obolenjem, povišanim krvnim pritiskom, astmo ali kronično obstruktivno pljučno boleznijo. Mraz pomeni dodatno obremenitev za srce ter lahko povzroči poslabšanje astme in kronične obstruktivne pljučne bolezni. Če jemljete zdravila, jih imejte vedno s seboj.

Za zdrave ljudi je zmeren telesni napor koristen, saj povečuje nastajanje telesne toplote. Vendar med naporom telo porablja energijo, ki bi jo sicer potrebovalo za vzdrževanje telesne temperature, zato pretiran telesni napor pri nizkih temperaturah lahko povzroči težave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.