Magazin > Lepota & telo
16 ogledov

Ne kajenju, da sadju

Ob prenehanju kajenja jejte veliko svežega sadja. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Telesna teža ob prenehanju kajenja? Dodatne kilograme preprečite s surovo hrano, obroki na tri ure in žvečilkami.

"Ko ljudje prenehajo kaditi, je pomembno, da jedo veliko surove hrane. Ta bo v telo vnesla polno mineralov in vitaminov; zaloge teh so se namreč v letih kajenja morda izčrpale," ob svetovnem dnevu brez tobaka pove nutricionistka Mojca Cepuš. "Najprimernejša sta sadje in zelenjava," pravi in svetuje, da si obroke razporedite na tri ure in se izogibate prigrizkom, saj ti bivše kadilce pogosto vodijo v debelost.

31. maj je svetovni dan brez tobaka.

Priprave pred prenehanjem
Povečanje teže po prenehanju kajenja je mogoče preprečiti ali vsaj uspešno brzdati s predpripravami in izogibanjem okoliščinam, ki vas zapeljejo v skušnjavo. Na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) zato svetujejo, da si ustvarite okolje, ki vas bo prisililo, da jeste počasi (hrano si na primer narežite na majhne koščke, med obrokom srkajte malo ledene vode), takoj ko pojeste, pa vstanite od mize in si umijte zobe ali žvečite žvečilni gumi brez sladkorja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.