Magazin > Lepota & telo
2 ogledov

Ne pijete vode? To je vaša težava!

Skoraj 80 odstotkov možganskega tkiva vsebuje vodo, zato je zelo pomembno, da ga Žurnal24 main
Klinični testi kažejo, da dehidracija zmanjšuje kratkoročni spomin in moti koncentracijo. Logika pravzaprav deluje: če možganom vzamete najpomembnejši del za delovanje, nastane problem.

Če ste morda že pozabili, kaj piše na začetku tega članka, vaši možgani zares potrebujejo vodo. Naredite torej požirek že prej, preden nadaljujete z branjem. Skoraj 80 odstotkov možganskega tkiva namreč vsebuje vodo, zato je zelo pomembno, da ga redno napajate z njo. V možganih voda redči tekočine, ki raznašajo beljakovine in encime. Ko je telo dehidrirano, se tekočine počasneje premikajo po možganih, kar upočasnjuje vaše delo. Voda prav tako iz možganov čisti proste radikale, ki sicer upočasnjujejo delo vaših možganov.


Preprečuje nevarne bolezni
Artritis, rak in srčni problemi so nevarne bolezni, ki mučijo milijone ljudi po svetu, s pitjem vode pa se jim lahko vsaj delno izognete. Čista voda je namreč ključna sestavina hrustanca, spužvaste snovi, ki blaži mesto stika dveh kosti. Prav tako je voda sestavni del tekočine, ki obkroža sklepe, njena naloga pa je vlaženje teh stikov in amortiziranje udarcev. Če je v telesu dovolj vode, je namreč v sklepih manj trenj, in to pomeni tudi manjšo nevarnost artritisa.

Čistilec telesa

Voda odvaja iz telesa mnogo različnih snovi. Če zmanjšate čas, ki je potreben za čiščenje organizma, pomembne stvari ne utegnejo priti do črevesja in mehurja, kar povečuje možnost, da dobite raka. Voda je zadolžena tudi za zmanjševanje količine soli v telesu. Več raziskav je pokazalo, da je visoka količina soli povezana tudi z visokim krvnim tlakom in posledično tudi delovanjem srca. Voda lahko blaži tudi zgago, s stalnim vlaženjem požiralnika pa preprečimo nabiranje snovi, ki povzročajo prehlade.

Pomaga pri izgubi kilogramov
Če ste lačni, spijte kozarec vode (brez okusa). Ta ne vsebuje kalorij in maščob, dokazano pa je, da zmanjša lakoto. Še bolj pomembno je, da pospešuje delovanje metabolizma. Več vode v telesu pomeni tudi hitrejše izgorevanje kalorij. Raziskave so pokazale, da po popitih dveh kozarcih vode telo potrebuje med deset do štirideset minut, da začne prebavljati, in takrat izgori trideset odstotkov več kalorij. Neka raziskava je pokazala tudi, da lahko ljudje, ki spijejo šest kozarcev vode na dan, v enem letu izgubijo tri kilograme maščob.

Preprečuje karies
Pravijo, da je nasmeh vreden milijone in ne stane nič. Najbrž pa tudi veste, koliko stanejo obiski zobozdravnika. Znano je, da voda proizvaja nekaj pomembnih telesnih tekočin, vključno s slino, ki je pomembna v boju proti kariesu, in da se propad zoba začne z nabiranjem kisline, ki nažira zobno sklenino. Slina to kislino nevtralizira in hkrati vsebuje posebne minerale, ki pomagajo pri obnovi zoba.

Spijte pravo mero vode
Pomembno je, da zaužijete potrebno dnevno količino vode, nikar pa ne gre pretiravati. Povprečen človek namreč skozi dihanje in potenje porabi tri do štiri kozarce vode na dan. Če temu dodate še nekaj obiskov na stranišču in nekaj telovadbe, na dan izgubite osem kozarcev vode. To tekočino je zelo pomembno užiti, več od tega pa bi bilo že pretiravanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.