Magazin > Lepota & telo
17 ogledov

Ne posegajte po velikih porcijah

hamburger Žurnal24 main
69,2 odstotka prebivalcev v Sloveniji ima čez merne ravni holesterola v krvi.

Hiperlipidemija

“Holesterol je ne samo koristen, ampak tudi nujen za normalno delovanje telesa. Težave nastanejo, ko je njegova raven v krvi previsoka in se začne kopičiti v žilni steni,” pravi primarij Matija Cevc s kliničnega oddelka za žilne bolezni Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Po izsledkih raziskave Cindi ima v Sloveniji 69,2 odstotka prebivalcev čezmerne ravni holesterola v krvi.

Nujno potreben

Holesterol je sestavni del celičnih membran in je potreben za nastanek vitamina D, spolnih hormonov in hormonov stresa. Iz holesterola nastanejo tudi žolčne kisline, ki skupaj z njim sestavljajo žolč. Ker je holesterol netopen v telesnih tekočinah, se po telesu prenaša z lipoproteini. Teh je več vrst in opravljajo različne funkcije. Koristni lipoproteini HDL po telesu pobirajo odvečen in poškodovan holesterol, ki ga za odstranitev prinašajo v jetra. Količina HDL-holesterola naj bi bila torej čim večja. Na drugi strani so lipoproteini LDL tisti, ki holesterol prenašajo v tkiva in organe, ki ga potrebujejo. “Če je LDL-holesterola preveč, se nalaga na stene žil, kar vodi v nevarno ožanje žil in s tem povezana srčno-žilna obolenja,” pravi primarij.

Spremenite življenjski slog

Pri povišanem holesterolu si lahko s spremembo življenjskega sloga veliko pomagate sami. “Uravnotežena prehrana, normalna telesna teža, redna vadba in opustitev kajenja so nujen del zdravega življenjskega sloga,” razlaga primarij.

Uravnotežena prehrana

Za normalno delovanje potrebuje telo uravnoteženo prehrano, ki vključuje beljakovine, ogljikove hidrate, maščobe, vitamine in minerale. Hrana, bogata z vlakninami, predvsem zelenjava, kot sta repa in fižol, stročnice, dobra maščoba v oreščkih, česen in čebula pa po besedah nutricionistke Mojce Cepuš pomagajo zniževati raven holesterola.

Pri prehrani se je posebno priporočljivo izogibati transmaščob, ki jih najdemo v izdelkih s hidrogeniranimi rastlinskimi maščobami, nasičenih maščob, bele moke in izdelkov iz njih ter enostavnih sladkorjev, poudarja Cevc.

Prehranski holesterol ne prispeva bistveno k povišanju skupnega holesterola, ker večino holesterola naredi telo samo, k njegovemu povečevanju pa prispeva preobilica hrane. Zato je zelo pomembna velikost porcij, ki jih zaužijemo, kajti vsi presežki, torej vse, kar pojemo v večjih količinah, kot jih potrebuje naše telo, zanj predstavlja veliko obremenitev, kar je še posebno problematično, kadar ima človek povišano količino maščob v krvi.

Zdrav življenjski slog

Najpomembnejši ukrepi za uravnavanje holesterola so uravnotežena prehrana, doseganje in vzdrževanje normalne telesne teže, redna vadba, opustitev kajenja, zmanjšana poraba soli in alkohola ter izogibanje stresu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.