Magazin > Lepota & telo
74 ogledov

"NE" vidimo samo v filmih

Domen Misson Osebni arhiv
Pogovarjali smo se z organizatorjem porok, Domnom Missonom, ki bo sanjsko poroko organiziral tudi za naša mladoporočenca.

Domen Misson poroke organizira že 12 let, in če so bile še pred leti v modi velike poroke, je danes trend drugačen. Zaradi ekonomskega položaja se vse več parov odloča za manjše, intimnejše poroke, ki vključujejo do 30 svatov, poročni obred in kosilo.

V Sloveniji se na leto poroči okoli 6500 parov. Se vam zdi to veliko?
Leta 2010 je bilo v Sloveniji točno 6.528 sklenitev zakonskih zvez. Zadnja leta je številka bolj ali manj enaka. Če primerjamo leto 1980, ko je bilo v Sloveniji sklenjenih kar 12.377 zakonskih zvez, potem lahko rečemo, da je danes porok občutno manj.

Veliko je zunajzakonskih zvez. Zakaj se pari vse manj poročajo?
Strinjam se, da je zunajzakonskih zvez v Sloveniji ogromno. Verjetno zato, ker zakonodaja omogoča neporočenim parom večje ugodnosti. Tukaj bi morala vsekakor država narediti kaj v tej smeri, življenje v dvoje je navsezadnje lažje, morda bi lahko sprejeli določene zakone, ki bi poroko spodbujale. Menim, da poroka ni le list papirja, je dogodek, ki dva človeka združuje. S seboj pa prinaša tudi odgovornost, kompromise, obojestransko odločanje, zaupanje in ustvarjanje (lepše) prihodnosti.

 

Ste načrtovalec porok. Zakaj ste se odločili za to delo?
Glede na to, da sem začel z delom v družinskem okolju, kjer se je ukvarjalo predvsem z organizacijo prireditev (modnimi revijami, lepotnimi izbori), sem pred 12 leti prišel na idejo, da bi se lahko organizacije porok lotil profesionalno. Ta poklic sicer ob začetku mojega dela še ni bil uveljavljen, danes pa je organizator porok že vsak, ki ima pet minut časa.

Ste se doslej s pari, ki ste jim organizirali poroko, vedno ujeli?
Vsak par, ki si želi profesionalno organizacijo poroke, pride k meni na informativni razgovor, kjer jim povem, kaj vse moje delo vključuje, navedem svoje reference in ceno. Že na uvodnem sestanku torej pride med mano in parom do določene kemije, ki je vsekakor potrebna, tako da do kakšnih napetosti ali neprijetnih situacij med nami ne prihaja. Delam namreč v korist para, jih seznanjam z vsemi argumenti in jim na podlagi izkušenj podam svoje mnenje. Končne odločitve pa seveda sprejema izključno par. Zelo pomembno je, da se pred začetkom organizacije določi pravila igre. Drugače pa sem večinoma z vsemi pari v stiku tudi po poroki, postanemo prijatelji in se tudi srečujemo.

Naj kaj morate biti najbolj pozorni pri načrtovanju?
Pri poroki sta poleg para najpomembnejša lokacija poroke in pa glasba. Lokacije je treba osebno obiskati, si jih ogledati. Glasbo je treba skrbno izbrati, se posvetovati, glasbenike osebno preveriti. Poroko pa sestavlja na stotine različnih manjših podrobnosti in vsaka od teh podrobnosti mora biti pred poroko natančno izbrana. Na poroki ne sme iti nič narobe, saj je v tem primeru ne moremo ponoviti.

Je kdo imel nenavadne želje?

Nenavadnih želja ni! Vsako željo poskušam uresničiti. V zadnjem času veliko svatov pripravi posebno presenečenje za par, ne da bi par za to vedel. Ali pa ženin pripravi presenečenje za nevesto. Poroka je vse bolj skrbno načrtovan dogodek.

Kakšna je tipična slovenska poroka?
Že dopoldne se ob spremljavi harmonike začne zbiranje svatov na ženinovem domu, nato se vsa druščina zapelje do nevestinega doma, kjer poteka šranga (ženin mora tu pokazati določene ročne spretnosti), sledi civilni in/ali cerkveni obred in poročna večerja v gostilni z obveznimi igricami, poleg ugrabitve nevest pa potekajo tudi ugrabitve ženinov. 

Kaj pa neobičajne poroke, kot sta poroka pod vodo in polet z balonom?
Ekstremnih porok naša zakonodaja za zdaj še ne dovoljuje, tudi povpraševanja po takih porokah je izjemno majhno. Treba se je zavedati, da poroka pod vodo načeloma ne vključuje ostalih svatov, enako velja za poroko s padalom, balonom. Osebno nisem pristaš takšnih porok, saj sem mnenja, da poroka ni cirkus. Je enkraten življenjski dogodek, ki mora potekati na določenem nivoju.

Kaj so najpogostejše skrbi ženina in neveste?
Najbolj jih muči vreme, zato preverjajo vse možne 14-dnevne vremenske napovedi. Drugih skrbi ni, saj se organizacija poroke začne pravočasno, vse stvari potekajo po ustaljenem vrstnem redu, večina stvari, kot so hrana, torta, ličenje, pričeska, obleka in glasba, se pred poroko tudi preizkusi.

Glavna skrb svatov so darila. Kaj je zaželeno in kaj ne?
Glede na to, da se starostna meja mladoporočencev zvišuje in večina parov že živi skupaj, praktična darila niso več tako aktualna kot včasih. Svati običajno paru finančno prispevajo za poročno potovanje.

Koliko porok organizirate na leto?
Sezona porok traja nekje od meseca maja do septembra, v tem času povprečno organiziram okoli 20 porok. V mrtvi sezoni pa vsako leto v Ljubljani organiziram tudi poročni sejem, ki je že tradicionalen in je letos potekal že deveto leto zapored.

Se je že kdaj zgodilo, da je pred oltarjem ali matičarjem kdo rekel ne?
Nikoli. To vidimo samo v filmih.

Je bilo težko izbrati finaliste za Žurnalovo sanjsko poroko v Postojnski jami?
Prijav je bilo ogromno. Seveda bi si vsi zaslužili finale, toda žal tako ne gre. Opazil pa sem, da se je na akcijo prijavilo veliko mladih parov, ki si poroke preprosto ne morejo privoščiti. Finaliste je bilo težko izbrati, mi pa je bilo na srečanju v veliko veselje spoznati vse finaliste. Vsem predstavlja naša akcija nekaj čudovitega. Zmagovalni par je sicer lahko eden, upam pa, da bodo tudi drugi doživeli svojo sanjsko poroko.







Komentarjev 1
  • Boco 12:23 15.marec 2012.

    Ne vem sicer koliko računa ta model, ampak poroka s 100 povabljenimi stane okrog 8.000 €. Preverjeno. Pa ni treba biti stiskaški.