Magazin > Lepota & telo
28 ogledov

Nedejavnost se pozna pozneje

Ne pozabite na preventivo. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ljudi z obolenji hrbtenice je vedno več, vendar med mladostniki ni bistvenih razlik kot pred desetletji, ocenjuje Vane Antolič, predstojnik ortopedske klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

"Mladi imajo določeno stopnjo tolerance, kar pomeni, da se neaktivnost še ne pozna v tolikšni meri kot pri starejših, pri katerih ima neaktivno življenje večje posledice," razlaga Antolič in dodaja, da se začnejo težave pojavljati po 30. letu, ko se spremeni način življenja in postanejo ljudje manj dejavni, več časa preživijo na delovnem mestu in se ne gibljejo dovolj.

Težave v križu
Približno 70 odstotkov delovno dejavnih bolnikov, starih od 30 do 50 let, ima težjo obliko obolenja diskov, zlasti v križu. Pri moških se to največkrat zgodi med 40. in 50. letom, pri ženskah pa težave nastopijo malo pozneje.

Primerno sedišče je žoga
"Hrbtenica je organ, ki evolucijsko zahteva gibanje in aktivnost," opozarja Antolič. Najpogostejši vzroki obolenj so zato statične obremenitve pri sedenju, nepravilna drža, telesna nedejavnost in neergonomski položaji telesa.

Poleg primerne telesne dejavnosti sta po Antoličevih besedah najučinkovitejši preventivi krepitvena vadba trebušnih in hrbtnih mišic ter upoštevanje zakonov ergonomije, kar pomeni pravilno dvigovanje bremen in pravilno sedenje. Med športi strokovnjaki priporočajo predvsem plavanje, hojo in tek, kot primerno sedišče pa predstojnik ortopedske klinike izpostavi žogo, ki "zahteva aktivno sodelovanje hrbtenice; ta se zaradi nestabilnosti žoge lahko postavi v pravilen položaj". Kot možno obliko začasne pomoči pri odpravi bolečin v hrbtenici Antolič svetuje masažo hrbta, ki ogreje telo in poveča prekrvavitev, vendar ob tem izpostavlja, da masaža ne odpravlja vzroka, zato je njen učinek omejen na nekaj ur.

Težave s hrbtenico sem imel zaradi treningov, sicer ne. Odpravil sem jih z masažo in razgibavanjem,
veslač Iztok Čop
K zdravniku po treh tednih
"Obisk pri strokovnjaku svetujemo, če bolečina traja več kot tri tedne, kadar se pojavljajo nevrološki izpadi, nočna bolečina in povišana temperatura," pojasnjuje Antolič in dodaja, da je pravi naslov izbrani zdravnik, ki bolnika napoti k specialistu. "Najpogostejše obolenje hrbtenice je degenerativna bolezen hrbtenice, ki je povezana s spremembami medvretenčnih ploščic in predstavlja približno 95 odstotkov vseh obolenj hrbtenice," pravi predstojnik ortopedske klinike. Ob tem kot razmeroma pogoste omenja tudi vnetja, tumor in sistemske bolezni.

Odpravljajo posledice
Med novostmi pri odpravljanju težav Antolič izpostavlja razvoj miniinvazivnih metod, vendar pravi, da vse oblike zdravljenja odpravljajo le posledice in ne vzrokov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.