Magazin > Lepota & telo
64 ogledov

Negativne kalorije so mit

Čili še vedno ostaja zaveznik diet, saj pospešuje prebavo. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Tako imenovane negativne kalorije so mit. Čili in zeleni čaj le pospešujeta prebavo.

"Edino živilo, ki nima kalorij, je voda," pravi nutricionist Natan Hojč. A kot pojasni, obstajajo živila, ki prek različnih mehanizmov vplivajo na vnos in porabo kalorij, "na primer zmanjšujejo apetit, pospešijo bazalni metabolizem".
"Živila, ki sicer veljajo za kurilce kalorij in jih mnogi priporočajo pri raznih dietah, so čili in gorčica, ki pospešujeta prebavo, ter zeleni čaj, kava, oves, špinača, beluši, brokoli, fižol ..."

Kalorijska matematika
Matematično obstaja energijska bilanca, nadaljuje sogovornik: "Težo izgubljamo ali pridobivamo glede na deficit (primanjkljaj) ali suficit (presežek) kalorij. Obstaja pa veliko dejavnikov, ki vplivajo na porabo." Problem večine diet je, pojasnjuje, da hkrati z zmanjšanjem vnosa zaradi napačnih strategij zmanjšamo tudi bazalno porabo. Ko se dieta konča, organizem zaradi zmanjšanja bazalne porabe veliko hitreje spet pridobi težo.

Fitnes ni enako dietno
Beseda fitnes ne označuje dietne hrane. "Predelani kosmiči imajo visok glikemični indeks in so primerni le za telesno izjemno dejavne ljudi, športnike, ki trenirajo dvakrat na dan. Niso pa za povprečno sedečo populacijo, ki ima morda tri ali štiri enote aktivnosti na dan, večinoma pa ima sedeče delo," pojasni.

Črtajte živila s praznimi kalorijami
Pri branju tabel vam Natan Hojč svetuje upoštevanje dveh pravil: z jedilnika črtajte živila, ki imajo več kot 25 odstotkov kalorij iz maščob (maščoba ima devet kilokalorij, ogljikovi hidrati in beljakovine pa štiri), in izogibajte se sestavinam, kot so hidrogenirana maščoba, sladkor, moka in natrij, ki je problem predvsem pri konzervirani hrani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.