Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Negujte kožo primerno

Naj ostane lepa! Žurnal24 main
Malo je srečnic, ki samo z milom in vodo vzdržujejo videz popolne kože.

Za vse druge je pot do sijočega in brezhibnega videza tlakovana z izbiro pravilne nege in ponavljanjem vaje vsako jutro in vsak večer. Preden se lotite nakupa kozmetičnih izdelkov, pa morate poznati svoj tip kože; je mastna, mešana, normalna ali suha? Nakup še tako drage kreme namreč ne bo pomenil prav nič, če ta ni prilagojena vašemu tipu kože.

Določite svoj tip
Suha koža je brez leska, ob mrazu ali vetru postane rožnate barve in na njej so že zgodaj vidne prve tanke gubice, pogost je občutek zategovanja, ki za nekaj časa izgine po nanosu kreme. Mastna koža je njeno pravo nasprotje; je sorazmerno neobčutljiva na zunanje vplive in redko pordi, pore so dobro vidne, pogosto se pojavljajo ogrci. Mešana koža je, kakor že ime pove, kombinacija obeh tipov kože; nos, čelo in brada imajo značilnosti mastne kože, lica pa suhe. Mešana koža je pogosta pri mladostnikih in je pri njih tudi izrazitejša, na srečo pa se večinoma takšna koža z leti spremeni v normalno. Ta je takšna, kot bi si jo želele vse ženske; lepa in enakomerna, brez nepravilnosti in ne zahteva veliko nege. Za vse tipe kože je značilno, da s staranjem izgubljajo maščobo; problematična mastna koža se bo tako z leti umirila v mešan tip kože, lepa in v mladosti neproblematična suha koža pa bo zahtevala še več nege in bo postajala vse bolj občutljiva.

Previdno s suho kožo
Suha koža je izjemno občutljiva in se odzove na vse agresivne dejavnike okolja, zato moramo z njo ravnati zelo previdno. Po napornem dnevu je treba z nje na čim nežneje odstraniti nečistočo in ličila; najbolje je, da za to uporabite hranljivo čistilno mleko. Izogibajte se grobim pilingom, saj so za suho kožo prevelik stres in jo ob prepogosti uporabi lahko tudi poškodujejo. Noč ponuja priložnost za regeneracijo in pomiritev, zato po čiščenju koži podarite bogato nočno kremo, ki ji bo, medtem ko spite, povrnila vso vlago in zaščitna naravna olja ter jo tako pripravila na nove podvige. Zjutraj tako ne bo potrebno veliko več kot pljusk vode, rahel dotik brisače in dobra vlažilna krema, ki naj služi kot podlaga za ličenje. Občasno je priporočljivo, da kožo razvajate tudi s hranljivo masko, kakršna je na primer doma narejena sadna maska iz pretlačene banane, medu in avokadovega olja. Masko pustite delovati nekaj časa in jo nato sperite z mlačno vodo.

Stran z odvečnim sijajem
Če moramo suhi koži povrniti, kar ji je odvzeto, potem moramo mastni koži odvzeti tisto, česar ima preveč. To najlažje storimo s čiščenjem; primerni so vsi izdelki, ki kožo globinsko očistijo. Primerni so tudi občasni (ne pregrobi) pilingi in toniki, ki vsebujejo alkohol. Po čiščenju ne storite dveh korakov nazaj in nikakor ne izberite preveč hranljive in težke kreme. Raje se odločite za lahko vlažilno nego, ki kože ne obremenjuje. Cilj nege mastne kože je odstraniti odvečno maščobo, ki jo izločajo dobro vidne pore v koži, hitreje, kot ta nastaja. Kožo je zato dobro čistiti zjutraj in zvečer, vmes pa sijaj preprečevati z uporabo robčkov in tonika za osvežitev kože. Izogibajte se tudi močnih ličil, ki kožo otežijo in ji ne pustijo dihati, saj jih mastna koža ne prenese. Da bi dosegli še boljši videz, si lahko privoščite eno izmed očiščevalnih mask iz gline, ki kožo intenzivno razmastijo, jo očistijo in zožijo pore. Koža je po njih kot prerojena; o mastnem sijaju vsaj za nekaj časa ni ne duha ne sluha. Če bi hoteli torej nego mastne kože povzeti v kratek in jedrnat nasvet za začetnike, bi se ta glasil: čistite, čistite in še enkrat čistite!

Mešano za mešano
Nega mešane kože se osredotoča na to, da poskrbi tako za mastni kot za suhi del obraza. Zaradi mastnega dela je torej nujno potrebno čiščenje, ki pa zaradi suhih delov ne sme biti preveč grobo. Najboljše je dobro čistilno mleko, ki obenem neguje in dovolj temeljito očisti, da se na koži ne pojavljajo nepravilnosti. Dobro je, da kožo očistimo zjutraj in zvečer, v obeh primerih pa po čiščenju sledi lahka vlažilna krema ali gel. Koža ponoči ne potrebuje dodatnih obremenitev ali posebne nočne nege. Ker je mešana koža lahko manj ali bolj izrazita in so razlike med mastnimi in suhimi deli lahko komaj zaznavne ali pa ogromne, je pomembno, da nego prilagodite svoji koži. Če ni velikih razlik, naj bo tudi nega poenotena, v nasprotnem primeru pa negujte vsak del posebej. Suhe dele namažite s kremo, mastne pa izpustite; mastne dele očistite temeljito, s suhimi bodite nežni. Enako velja za lepotna razvajanja; najbolje je, da vsakemu delu obraza podarite to, kar potrebuje. Kombinacija dveh različnih mask je najboljša.

Naravno
Kljub visoko razviti kozmetični tehnologiji in poplavi odkritij novih učinkovin, ki naj bi koži podarile še lepši videz, je vse bolj trendovsko vračanje k naravi in naravnemu. Na trgu je mogoče dobiti veliko izdelkov, ki vsebujejo le naravne in ekološke sestavine in so zato prijaznejši do kože, ki lahko na umetne sestavine reagira zelo burno. V želji po spremembi pa je veliko uporabnic razočaranih nad učinki naravne kozmetike, saj po prvi uporabi ne opazijo nobenih pozitivnih sprememb. Kar mirno; koža, ki je imela leta in leta stik le z umetnimi sestavinami, se mora najprej prilagoditi na nekaj novega, šele nato pa bo lahko izkoristila vse sestavine in zasijala v vsej svoji lepoti. Nikar ne obupajte nad naravno kozmetiko že po prvem dnevu; vztrajajte in vaš trud bo poplačan.

Zimska agresija
Nega kože se prilagaja tudi letnemu času. Zunaj pritiska mraz, v zaprtih prostorih pa kožo draži in izsušuje suh ogrevan zrak. Varnega zavetja ni prav nikjer, vsaj dokler se živo srebro v termometru ne začne spet dvigati, do česar pa je še daleč. Nega kože v zimskih mesecih se tako razlikuje od nege kože poleti; da bi ohranili njeno voljnost in prožnost, je treba uporabljati bogatejše in hranljivejše kreme, kot jih uporabljamo v toplejšem delu leta. Izogibati se je treba nepotrebnim pilingom in drgnjenju, v stanovanju pa poskrbimo, da je v zraku vsaj nekaj vlage. Pogosto se zaradi centralnega ogrevanja zjutraj zbudimo z občutkom zategnjenosti, kar lahko deloma omilimo tudi z vlažilci zraka ali starim in poceni ukrepom; pokrivanju radiatorjev z moko brisačo. Če jo prepojimo z nežnim vonjem, ki nas bo prijetno zazibal v sanje, še toliko bolje. Hladnejši meseci torej prinašajo dodatno skrb za kožo; nahranite jo in bodite z njo prijazni vsaj vi, če ji že vreme kaže zobe.

Članek je bil objavljen v Zame, brezplačni prilogi časnika Žurnal24, ki je izšla 6. novembra.

Komentarjev 1
  • Filipka 09:24 01.september 2011.

    Jaz svojo kožo že nekaj časa negujem s kolekcijo od Green Line. Prej sem uporabljala večinoma tuje izdelke, potem pa sem na priporočilo svoje kozmetičarke začela uporabljati izdelke green line in moram priznati, da so vrhunski. Moja koža lepo diha ...prikaži več in tudi sama se počutim dosti boljše. Sestavine ki jih imajo izdelki so res vrhunski in moja koža je na to zelo dobro odzivna. Priporočam.