Nekateri strokovnjaki pravijo, da je najbolj primerno, če prehrana temelji na svežih, sezonskih in lokalnih živilih. Iz gastronomskih in zdravstvenih razlogov pa je dobro kdaj poskusiti živila iz najbolj oddaljenih dežel.
V tem smislu sta posebej zanimiva eksotično sadje in zelenjava, ki ju lahko pri nas najdemo v vseh letnih časih. Banane, pomaranče, grenivke, datlje, mango, papajo, kivi, ananas … smo že zdavnaj 'posvojili'. Prisotni so že toliko časa, da vsi vedo, kako se jedo in pripravljajo. Veliko modrosti ni potrebne, večina se jé surova, nekatere je treba olupiti. Eksotično sadje je še posebej priljubljeno v sadnih solatah, sokovih in koktajlih, vsem vrstam pa je skupno, da so bogate s sadnimi sladkorji, vitamini in minerali. Nekatere vrste manj poznanega sadja pa si lahko ogledate v fotogaleriji. Morda boste odkrili kaj novega.