Magazin > Lepota & telo
55 ogledov

Nespečnost zaradi službe

Zdi se, da s težavami v službi ni prizaneseno prav nikomur, saj je stres na delo Žurnal24 main
Niste edini, ki zaradi službe spite slabo. Britanska raziskava je opozorila, da skoraj tri četrtine Britancev neredko slabo spi tudi zaradi skrbi, povezanih s službo.

In ko končno zaspijo, kar tretjina vsaj dvakrat tedensko sanja o službi. "Službene nočne more" se največkrat dogajajo v noči z nedelje na ponedeljek, kar pa ni niti malo presenetljivo. Nedeljsko popoldne in večer ali pa kar cela nedelja so za marsikoga najbolj zoprn dan v tednu, saj se je naslednji dan treba vrniti na delo.

Preobremenjeni
Študija, ki jo je izvedel britanski prodajalec pohištva Slumberland in v kateri je sodelovalo tri tisoč Britancev, je pokazala, da je za noči brez spanca največkrat kriva preobremenjenost v službi. Ena petina sodelujočih je izjavila, da so krive "točno določene težke naloge", polovica vprašanih pa krivi tudi slabo finančno stanje v deželi. In kar dve petini vprašanih sta povedali, da se (ko končno zaspijo) zbujajo v zgodnjih jutranjih urah in razmišljajo o službi. Predstavnik Slumberlanda je povedal: "Dovolj spanca je pogoj za zdravje in dobro delo. Zato je ironično in žalostno, da stres v službi ovira prepotreben spanec, ki je nujen za normalno funkcioniranje. Razumljivo je, da ljudje sanjajo o službi, saj je ključen del življenja, a pomembno je, da stresu ne pustimo, da bi oviral spanec."

Rešitev je sanjska služba?
Kar dve tretjini anketirancev sta še povedali, da bi spali veliko bolje, če bi dobili sanjsko službo. Zdravniki in psihologi pa opominjajo, da lahko za kvaliteten spanec veliko naredimo sami, a vsak mora sam ugotoviti, kako se najlaže znebi (službenega) stresa. Nekaterim pomaga meditacija, drugim popoldanska ali večerna telovadba, tretjim druženje s prijatelji, četrtim igranje z otroki ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.