Magazin > Lepota & telo
67 ogledov

Nevarne maskare tudi pri nas

maskara Shutterstock
Neodvisni švicarski laboratorij je odkril, da se v nekaterih maskarah kljub prepovedi skriva tudi rakotvorna snov nitrosamin.

Kozmetična industrija je polna zdravju škodljivih snovi, raziskav, ki bi to potrdile, pa je sorazmerno malo, saj večina laboratorijev zaradi sodelovanja z velikimi kozmetičnimi hišami sodelovanje z neodvisnimi raziskovalci odklanja. Prav zaradi tega sta se nemška raziskovalna novinarja, Susann Kowatsch in Jo Hiller, želela prepričati, ali so maskare res tako varne, kot narekujejo kozmetični lobiji. Po številnih odpovedih sodelovanja sta končno našla neodvisni švicarski laboratorij, ki je privolil v sodelovanje, in rezultati so bili skoraj pričakovani: maskare – med drugimi jih lahko kupite tudi v naših drogerijah – vsebujejo rakotvorno snov nitrosamin.

Med testiranimi maskarami so z vsebnostjo škodljive snovi izstopale tri maskare znamk NYX, Bourjois in Chanel. Na Zveznem inštitutu za oceno tveganja (BfR) pravijo, da kozmetičnih izdelkov s preseženimi dovoljenimi mejami določenih strupenih snovi ne bi smeli prodajati, poroča Bild.de.

Razburjenje je še toliko večje, saj je škodljivost omenjene rakotvorne snovi znano že 40 let, poudarjata avtorja raziskave. Nitrosamin je v kozmetiki sicer prepovedan, a ta v kozmetičnih izdelkih lahko nastane pozneje, zaradi mešanja drugih, "nenevarnih" sestavin, dodajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.