Magazin > Lepota & telo
480 ogledov

Nevarno sušenje nohtov pod UV lučjo

nohti Shutterstock
Ultravijolične luči, ki jih v nekaterih lepotnih salonih uporabljajo za hitro suženje laka za nohte, so enako nevarne za ko?o kot solariji, so pokazala testiranja, ki so jih izvedli na ameriški univerzi Georgia Regents.

Škodljivi UVA žarki

Naprave za sušenje laka in strjevanje gela za podaljševanje za nohtov namreč večinoma oddajajo škodljivo UVA svetlobo, nekatere malo, druge občutno preveč. Pri močnejših UV lučeh za sušenje nohtov je lahko že osem obiskov takšnega tretmaja dovolj, da na koži povzroči resne poškodbe celic, vsak naslednji obisk pa tveganje za nastanek kožnega raka na koži rok še poveča.

Strokovnjaki zato priporočajo, da si lak za nohte raje osušite kar na zraku, če pa se vam mudi in boste svoje roke izpostavili hitremu umetnemu sušenju, jih prej namažite s kremo z visokim faktorjem zapčite proti UVA žarkom. Tveganje je resda precej majhno, vendar - zakaj bi tvegali, če ni treba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.