Magazin > Lepota & telo
34 ogledov

Nevarnosti 3D ekrana

Utripajoče luči in hitro menjajoče se podobe na ekranu so v 3D obliki še bolj ag Žurnal24 main
Podjetje Samsung je izdalo opozorilo, v katerem ljudem svetuje, naj premislijo, ali je nakup 3D televizije primeren zanje in za njihovo družino. Preberite si zakaj.

Nove vrste televizij s 3D učinkom imajo lahko veliko negativnih učinkov na zdravje gledalca, je potrošnike ta teden opozorilo podjetje Samsung. Nevarne so predvsem ob nepravilni uporabi, njihove učinke v največji meri čutijo otroci in mladostniki, popolnoma pa so prepovedane za ljudi z epilepsijo.

Nevarnost kapi in epileptičnega napada
Utripajoče luči in hitro menjajoče se podobe na ekranu so v 3D obliki še bolj agresivne, kar pomeni, da lahko epileptični napad povzročijo tudi podobe, ki bi bile na navadni televiziji za gledalca popolnoma varne. Poleg epileptikov naj se 3D televizije izogibajo tudi vsi, ki so že imeli možgansko kap ali so dedno nagnjeni k njenem pojavu.

Pred ekran le v najboljši formi
Tudi nosečniceam starejšim in ljudem s kroničnimi boleznimi odsvetujejo uporabo tridimenzionalnih učinkov. Prav tako se pred televizor ne odpravljajte pod vplivom alkohola ali psihoaktivnih substanc. Kar se sprva morda zdi kot zabavna ideja se lahko konča tudi s krči, slabostjo, hudim glavobolom in popolno izgubo orientacije.

Preverite, kako se počutijo otroci
Starši, ki imajo doma 3D tehnologijo, morajo omejiti in nadzorovati njeno uporabo. Otroci naj televizije ne gledajo, kadar so sami doma, njena uporaba pa naj bo omejena na dva ali tri dni v tednu. Če opazite, da se vaši najmlajši po gledanju 3D televizije obnašajo drugače ali se počutijo slabo, jih odpeljite k zdravniku, ki bo preveril, ali je za to kriva televizija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.