Magazin > Lepota & telo
27 ogledov

Ni važno kaj, ampak kdaj

Kronodieta zahteva manj odrekanj kot večina drugih diet. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Naveličani štetja kalorij in tehtanja vsakega lista solate se lahko letošnjo pomlad lotite drugačne diete, s katero boste pozabili vse našteto.

Kronodieta, ki je primerna za oba spola, se bolj kot na energijsko vrednost hrane osredotoča na to, kdaj jo pojeste. Tako kot večina diet je tudi ta osnovana na ločevanju ogljikovih hidratov in beljakovin.

Privoščite si vse. Med kronodieto si lahko dovolite pojesti (skoraj) vse, saj ni prepovedana nobena skupina živil. Vanjo so vključeni tudi ogljikovi hidrati in maščobe. To pomeni, da se vam ne bo treba odrekati krožniku testenin z omako ali rogljičku s čokolado za zajtrk, če si boste tega zaželeli.

Nikoli lačni. Dolge ure lakote se vam s kronodieto ne morejo pripetiti, saj morate jesti vsaj petkrat na dan. Ker lahko pojeste toliko, da ste siti, vam tudi ni treba razmišljati, ali vam bo tisto, kar vas čaka na krožniku, dovolj. Lahko si privoščite repete, premor med obroki vam bodo olajšale tudi sadne malice.

Dopoldan ogljikovi hidrati. Kruh z marmelado za zajtrk in krompir v pečici za kosilo – da, še vedno je govora o dietnem jedilniku. Ogljikovi hidrati in vse vrste sadja in zelenjave, ki vsebujejo veliko sladkorja, so v zmernih količinah do kosila dovoljeni in priporočeni, po 15. uri pa strogo prepovedani.

Večerja do desetih. Zadnji dnevni obrok si lahko sestavite iz beljakovin (meso, jajca, ribe ...), zelenjave in sadja. Pomembno je, da večerjate med 19. in 22. uro. Na pozne prigrizke boste morali pozabiti, če vas po večerji popade lakota, raje spijte kozarec vode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.