Magazin > Lepota & telo
155 ogledov

Ni vsako za pod nož

Ljudje, ki imajo veliko znamenj, spadajo v bolj rizično skupino za razvoj kožneg Žurnal24 main
Izpostavljenost soncu poveča nevarnost kožnega raka. Preglejte si kožna znamenja.

"Pozorni moramo biti zlasti na novonastalo kožno znamenje ali spremembo že obstoječega, ki je najpogosteje obarvano rjavo-črno," opozarja dermatolog Sandi Luft iz Derma centra Habakuk. Takrat je čas za alarm in obisk strokovnjaka.

45 evrov boste najmanj odšteli za samoplačniški prvi pregled pri dermatologu.

Pravočasno opaziti
"Pri tem je pomembno pravočasno opaziti spremembo barve, velikosti, roba ali evolucijo pigmentnega znamenja," pravi Luft.

Pozorni do nevusov
Pozorno je treba spremljati predvsem melanocitne nevuse – znamenja, ki nastanejo, ko se kožne celice melanociti na nekaterih delih kože brez posebnega razloga razmnožijo.

Nenevarna znamenja
"Na koži pa obstajajo še številna druga pigmetna znamenja, ki niso nevarna," dodaja Luft. Zato je obisk zdravnika potreben le ob utemeljenem sumu.

Nevarni znaki:
- hitra rast znamenja
- pojav temnih ali svetlih lis
- širjenje pigmenta v okolno kožo (kot črnilo na pivniku)
- vnetje okolne kože
- krvavitev iz znamenja

Senca je prijateljica
Okrog 30. leta se pri številnih ljudeh začnejo precej množiti pigmentna znamenja na različnih delih kože. Raziskave kažejo, da na nastanek teh znamenj in poznejši razvoj kožnega raka pomembno vplivajo sončni žarki, ki smo jim bili izpostavljeni zlasti do 15. leta. "Najboljša preventiva je ustrezna zaščita pred soncem z zadrževanjem v senci med najmočnejšim sevanjem, uporabo primernih oblačil in pokrival. Od sonca povzročene pigmentacije kože se zmanjšajo tudi ob pravilni uporabi krem za zaščito pred soncem, ki imajo visok ali zelo visok zaščitni faktor," svetuje Luft. To je treba imeti v mislih ne le na morju, temveč tudi med športnimi dejavnostmi.

Znamenja pod lupo
Specialist dermatolog ali plastični kirurg lahko s pomočjo opazovanja znamenja s posebno povečevalno lupo (dermatoskopom) z večjo gotovostjo ugotovi, ali gre za rakaste spremembe na koži. Ko gre za sum rakavosti, je edino možno zdravljenje kirurška odstranitev.

Kritična znamenja
Ali gre za melanom – kožnega raka, ki po navadi vznikne iz pigmentnega znamenja –, najbolj zanesljivo ugotovijo s pomočjo histološke preiskave. Zanjo je treba znamenje najprej izrezati (ekscizija). Dermatoskopski pregled je v tem pogledu manj zanesljiv, saj gre za zunanje opazovanje sprememb na pigmentnem znamenju.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.