Magazin > Lepota & telo
25 ogledov

Nič več pakirane hrane

hrana Shutterstock
Nov način prehranjevanja, ki temelji na tem, da vso hrano pripravite iz osnovnih, zdravih in naravnih sestavin.

Ideja o čistem prehranjevanju (angleško clean eating) k nam prihaja iz Amerike, kjer postaja vse bolj priljubljena. Pravzaprav ne gre za novost, temveč za vrnitev k tradicionalnim načinom prehranjevanja, le brez nezdravih živil in metod priprave hrane. Poudariti je treba, da ne gre za dieto, katere namen bi bil izgubiti odvečno težo, čeprav se to pri ljudeh, ki so se prej prehranjevali zelo nezdravo, pogosto zgodi. Gre za način življenja, pri katerem boste pozabili na aditive in konzervanse ter naredili veliko dobrega za svoje telo.

Kupite le osnovna živila

Vse se začne pri odhodu v trgovino, iz katere smete prinesti čim manj pakiranih in nič predhodno pripravljenih živil. Ste hoteli kupiti žemljice? Raje kupite kvas, moko in sol ter jih specite sami. Instant-juha za kosilo? Po pravilih čistega prehranjevanja je edino prav, da kupite jušno zelenjavo in iz nje naredite juho. Sliši se zamudno in zapleteno, a ko se enkrat navadite, se vam bo to zdelo samoumevno, potrebnega je le nekaj načrtovanja in dober nakupovalni seznam. Če že morate kupiti pakirano živilo, naj ima čim manj sestavin, saj več sestavin po navadi pomeni le več nezdravih. Nikoli naj ne bi kupili nečesa, kar iz osnovnih sestavin lahko pripravite sami doma.

Ekološko in naravno

Sladicam ali drugim stvarem, ki jih imate radi, se po pravilih tovrstnega prehranjevanja ni treba odreči, poskrbeti morate le, da so pripravljene iz zdravih sestavin. K čistemu prehranjevanju spada tudi načelo, da je treba dati prednost ekološko in lokalno pridelani hrani ter polnovrednim živilom, izogibati pa se moramo belemu sladkorju in beli moki. Tako prehranjevanje je primerno za vsejedce, vegetarijance in vegane, saj je mogoče načela prilagoditi načinu prehranjevanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.