Magazin > Lepota & telo
25 ogledov

Nikar brezglavo v vodo!

Obdobje ploh in neviht je, z izjemo goratih predelov, za nekaj časa minilo. 
(F Žurnal24 main
Zaradi skokov na glavo je samo v Ljubljani na leto 50 poškodb s trajnimi posledicami.

"Predvsem mlade opozarjamo, naj pri skokih v vodo pazijo na svojo varnost, saj nesreča pride še prehitro," je dejal Miloš Vesel z oddelka za travmatologijo Kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL).

Na leto 50 primerov. V UKCL vsako leto obravnavajo približno 50 poškodb, ki imajo trajne posledice in bistveno spremenijo funkcijske zmožnosti telesa za vse življenje.

Vretence pritisne na živec
Če se poškoduje hrbtenica, je velika verjetnost, da se poškoduje tudi hrbtenjača, saj zlomljeno ali premaknjeno vretence pritisne na občutljivo živčno tkivo. Lahko nastanejo motnje funkcij pri gibanju rok ali nog, človek lahko postane tudi trajno invaliden. Tako strokovnjaki UKCL pred začetkom poletne kopalne sezone opozarjajo na previdnostne ukrepe ter čim večje ozaveščanje in seznanjanje mladih z nevarnostmi, ki jih imajo nekatere poškodbe pri neprevidnih skokih na glavo v vodo.

Objestni v družbi
Ko so v družbi ali celo pod vplivom alkohola, mladi postanejo tudi pogumnejši, je opozoril Vesel. "Nekatere poškodbe pri skoku v vodo nastanejo prav zaradi neprevidnosti in mladostniške objestnosti, ko mladi naravnost izzivajo nesrečo," je povedal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.