Magazin > Lepota & telo
31 ogledov

"Niso holesterolska bomba"

"Vitamin A je pomemben za dober vid; znano ljudsko reklo je Jajca namesto očal," Žurnal24 main
Zdravi sta do dve jajci na dan, otroci do prvega leta pa naj ne uživajo celega.
Ne na vratih hladilnika. Jajca lahko za kratek čas shranjujete v hladni, a suhi in zračni živilski shrambi, svetuje nutricionistka Jolanda Prelec Lainščak. Shranjujte jih v glavnem delu hladilnika v zračni posodi, da lahko zrak kroži, ne pa na vratih, dodaja. Obenem opozarja, da se v hladilniku jajčne lupine ne smejo ovlažiti, saj se nanje lahko naselijo bakterije, ki nato prodrejo v notranjost. Ker se bližajo velikonočni prazniki, velja opozoriti tudi, da se pri pirhih izognite daljši hrambi na prostem, saj se tako hitreje pokvarijo. Za dekoracijo praznične mize raje uporabite umetne.

"Do prvega leta starosti ne priporočamo celega jajca," pravi nutricionistka Jolanda Prelec Lainščak. "Nato se postopoma uvede, vendar z njihovo količino nikar ne pretiravajmo; poraba jajc se lahko povečuje s starostjo otroka," dodaja. Zdravi ljudje v srednjem življenjskem obdobju lahko zaužijete tudi dve jajci na dan, zdravim starejšim ljudem pa nutricionistka svetuje do dve jajci na teden. Priporočila veljajo le za ljudi, ki imajo normalne vrednosti holesterola.

Lahko nadomestijo meso
"Jajca povsem nadomestijo meso in mesne izdelke," še pravi sogovornica. Kot pojasnjuje, je beljak skoraj čista beljakovina z minimalno količino maščob in ogljikovih hidratov, nasprotno pa rumenjak vsebuje vsa življenjsko pomembna in energijska hranila, tudi veliko beljakovin in zlasti holesterola.

Mit o kralju holesterola
Ponekod še vedno velja, da so jajca holesterolska bomba, vendar ni tako, zaupa Prelec Lainščakova: "Dokazano je, da s hrano vnesen holesterol manj škodi našemu zdravju kot tisti, ki ga proizvedejo jetra iz nasičenih maščobnih kislin."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.