Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

Nočni prigrizki škodijo zobem

"Oblogo je treba odstranjevati mehansko, s ščetko," pravi Kovačič Čadeževa. (Fot Žurnal24 main
Odpiranje hladilnika sredi noči se ne pozna samo na vaši liniji, temveč tudi na zdravju vaših zob.

Raziskave, opravljene na Švedskem in v ZDA, so pokazale, da so za zobe daleč najbolj škodljivi prav prigrizki, ki si jih privoščite pozno zvečer ali sredi noči. Razlog za to naj bi tičal v tem, da je v ustih ponoči veliko manj sline, zato hrana tam nepredelana ostaja dlje. To dvigne raven kislosti v ustih, kar razžira zobno sklenino in povzroča karies in težave z dlesnimi.

Zvečer jejte zdravo in pijte vodo
Na podlagi teh izsledkov strokovnjaki svetujejo, da zvečer iz prehrane popolnoma izločite sladkorje, vsaj eno uro pred čiščenjem zob pa pijte samo vodo, da pomagate slini iz ust odplakniti ostanke hrane. Zobe si očistite temeljito, uporabite zobno kremo s fluorom in ustno vodico, ki bo pomagala odplakniti še zadnje ostanke hrane.

Ponoči vsaka hrana škodi
Ob tem so raziskave pokazale tudi, da sredi noči ni pomembno, kakšno hrano boste pojedli, saj je zaradi suhih ust vsaka zelo škodljiva. Morda niste pomislili, toda tudi sadje in zelenjava ter mlečni izdelki vsebujejo sladkorje – sicer so naravni, a zato nič manj škodljivi. Ponoči je dovoljena le voda, nič drugega.

Po pomoč k zdravniku
Če se nočnemu hranjenju kljub vsem težavam, ki jih prinaša, nikakor ne morete odpovedati, je morda čas, da poiščete pomoč strokovnjaka. Ne čakajte, da si naberete preveč kilogramov in si popolnoma uničite nasmeh. Morda gre za psihološke težave in resne motnje hranjenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.