Magazin > Lepota & telo
40 ogledov

Noge naj bodo vedno suhe

Evropske raziskave kažejo, da so glivične okužbe stopal prisotne pri vsaj deset Žurnal24 main
Toplo in vlažno okolje je idealno za razvoj neprijetnih glivičnih okužb.

"Zaradi večje vlažnosti in višje temperature kože se glivične okužbe stopal pogosteje pojavljajo poleti. Takrat tudi pogosteje obiskujemo kopališča, kjer
je za okužbo več možnosti,"
pravi Mateja Dolenc Voljč z dermatovenerološke klinike.

Dva tedna je dovolj. Začetne in površinske okužbe v večini primerov pozdravimo z lokalnimi antimikotičnimi zdravili v kremi, posipu, gelu ali pršilu. Za blago obliko zadošča že dvotedensko zdravljenje.

Luščenje in srbenje
Prvi znaki okužbe so blagi in prikriti. Najprej se pojavijo na koži med nožnimi prsti kot drobno površinsko luščenje. To se pozneje lahko prenese na prste in kožo podplatov ali hrbtišče stopal, sčasoma pa tudi na nohte. Luščenju se pridružijo drobni srbeči mehurčki, rdečina in boleče razpoke povrhnjice. "Kadar se pojavijo oteklina, bolečina, vnetni izcedek, razpoke kože, mehurji ali ranice, je potreben obisk pri zdravniku," opozarja Dolenc Voljčeva.

Bolnikom s kroničnimi okužbami ali pogostimi ponovitvami teh okužb priporočamo, da razkužilo v pršilu občasno uporabijo tudi za svojo obutev.
Dermatologinja Mateja Dolenc Voljč
Uporabljajte natikače
Poleg osebne higiene je pomembno predvsem, da kožo stopal vzdržujemo čim bolj suho. Po vsakem umivanju jo moramo dobro obrisati tudi med prsti nog. Ljudje, ki se bolj potijo, si lahko pomagajo z uporabo antiperspirantov ali posipov, ki zmanjšujejo vlažnost povrhnjice. V kopališčih je priporočljivo nošenje lastnih plastičnih natikačev, po uporabi pa kožo stopal dobro sperite in obrišite. Obutev naj bo zračna. "Svetujemo tudi redno pregledovanje kože stopal, še posebej pri ljudeh, ki imajo večjo dovzetnost za te okužbe; med njimi so tudi športniki," opozarjajo na dermatovenerološki kliniki.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.