Magazin > Lepota & telo
190 ogledov

Nova ultranizkoodmerna kontracepcijska tabletka

kontracepcija, tabletke Žurnal24 main
Kontracepcija s hormonom, identičnim ženski lastnemu estrogenu.

V Sloveniji smo dobili novo kombinirano kontracepcijsko tabletko. Njena prednost je predvsem v tem, da vsebuje estrogen, identičen ženski lastnemu hormonu, ki ga proizvajajo jajčniki. Spada med ultranizkodozne tabletke, saj vsebuje estrogen v odmerku 1,5 miligrama. "Vzame se ena tabletka vsak dan 28 dni; 24 tabletk je aktivnih, štiri so neaktivne. Zadnji tabletki sledi nova iz drugega omota, torej je jemanje neprekinjeno," način uporabe pojasnjuje specialistka ginekologije Darija Strah in dodaja, da je zato trajanje mesečne odtegnitvene krvavitve krajše, včasih krvavitev niti ni, kar seveda ne pomeni, da je ženska noseča, saj je tabletka zelo zanesljiva.

Zaščiteni tudi, če pozabite

Uporabnica nove tabletke je učinkovito zaščitena tudi, če pozabi vzeti eno ali celo dve tabletki v obdobju od osmega do 17. dneva ciklusa. Pri vseh drugih tabletkah se lahko pozabi vzeti samo ena tabletka na mesec, sicer je učinkovitost kontracepcije izničena. "Kontracepcijski učinek nove tabletke temelji na učinkoviti zavori ovulacije in spremenjeni sluzi materničnega vratu, ki onemogoča spermijem prehod v notranja rodila. Vsebuje telesu identičen estrogen v ultranizkodoznem odmerku in progestagen, ki je s svojim delovanjem najbolj doslej podoben ženskemu progesteronu," pravi Strahova. Tabletka je zaradi pomembno drugačne sestave razvrščena med zdravila na recept in je za uporabnice brezplačna.

Več kot 80 tisoč uporabnic

Zadnji podatki kažejo, da je pri nas več kot 80 tisoč uporabnic kontracepcije. Pomembne lastnosti zanesljive kontracepcije so učinkovitost, varnost, dosegljivost in pridružene dodatne nekontraceptivne prednosti. "Hormonska kontracepcija ščiti pred zanositvijo, zunajmaternično nosečnostjo in medeničnimi vnetji, prepolovi tveganje za raka jajčnikov, izboljšuje kostno maso, zavira pojav aken, ublaži boleče menstruacije ter izboljšuje duševno počutje z blaženjem predmenstrualnega sindroma," sklene ginekologinja.

Splav

Dovoljena splavnost v Sloveniji je bila leta 1982 41 splavov na tisoč žensk v rodni dobi, leta 2011 je upadla na devet splavov na tisoč žensk. Kljub dostopnosti in široki rabi učinkovite kontracepcije v razvitem svetu ocenjujejo, da je približno od ene tretjine do polovice nosečnosti nenačrtovanih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.