Magazin > Lepota & telo
209 ogledov

Nove oblike motenj hranjenja

Ko hrana postane težava ... (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Motnje prehranjevanja so kompleksne samouničevalne motnje, ki se kažejo v spremenjenem odnosu do hrane in zahtevajo pozornost ter ustrezno zdravljenje, ne glede na obliko ali ime.

Takšne in drugačne
Za ortoreksijo in bigoreksijo smo že slišali, pojavljajo pa se nove oblike. Pri diabulimiji so oboleli za diabetesom pripravljeni spustiti injekcijo inzulina, da bi tako shujšali, drunkoreksiki izpuščajo obroke in na veliko konzumirajo alkohol, da se ne bi zredili, stresoreksiki pa izpuščajo obroke zaradi stresa, ki pozneje postane neobvladljiv. Noseče mamice pa praktično stradajo za oba, motnja je dobila ime pregnoreksija.

Kaj pravijo strokovnjaki?
Svetovalka s področja motenj prehranjevanja Dragica Sternad meni, da "gre le za različne pristope k obvladovanju lastnega telesa in reševanja osebnih stisk z motnjami hranjenja". Gre za različno vrednotenje posamezne oblike in pristope, ki jih je lažje in hitreje prepoznati ter klasificirati, dodaja. V osnovi obstajajo le tri oblike motenj prehranjevanja, nova imena pa "poudarjajo ponavljajoče se ritualno vedenje, ne osnovne oblike", je prepričana socialna delavka Ana Hromc, vodja Svetovalnice PU. Da gre za variacije na iste tipe, meni tudi Ana Ziherl iz Ženske svetovalnice, "saj gre pri motnjah hranjenja pogosto za prepletanje vseh sort in tipov". Anoreksija, bulimija in kompulzivno prenajedanje so za zdaj edine medicinsko priznane motnje prehranjevanja, ortoreksija in bigoreksija pa sta v fazi razvrščanja.

Kam se obrniti po pomoč, če imate sami motnje prehranjevanja, ali ne veste, kako pomagati bližnjemu? Pediatrična klinika:
01/522 92 69
Svetovalnica PU:
01/282 10 87
Ženska svetovalnica:
01/251 16 02
Društvo Muza:
01/425 03 38
Stres ni stresoreksija
"Poudarila bi, da ni vse motnja prehranjevanja, ampak prehodna stiska, ki se kaže na podoben način," pravi Ana Hromc, vodja Svetovalnice PU. Povečata se stres in stiska, prizadeti začne bruhati, po koncu obdobja pa tako vedenje konča. Gre za prehodne situacije, ki se končajo, ko se stres zmanjša ali izgine, dodaja Hromčeva. "Motnje hranjenja so duševna motnja z zelo kompleksnim ozadjem," poudarja Vesna Šolar, socialna delavka iz Muze. Pri opredeljevanju, za kakšno motnjo hranjenja gre, se držijo opisov iz DSM IV (Diagnostic and Statical Manual of Mental Disorders). Potrebna je zdravniška obravnava, saj motnje prehranjevanja ne izginejo same po sebi.

Miniintervju z Dragico Sternad, avtorico knjige o motnjah prehranjevanja

Kako se vidi oseba z motnjami prehranjevanja?
Oseba, zasvojena s hrano, sprejema samo popolno podobo, svoj pravi jaz, ki ga komaj pozna, pa zavrača. Ker mu psihično odmerja premalo prostora, se izrazi na telesni ravni.

Katere so značilnosti ortorektika?
Gre za patološko obsedenost z biološko čisto hrano, zavračanje hrane zaradi njene sestave ali izvora. Ne gre za količino oziroma njeno kalorično vrednost. Oboleli se nenehno ukvarjajo s tem, kaj bodo jedli, prizadeto imajo socialno funkcijo. Izraziti so fobični mehanizmi, torej povečana tesnobnost.

Bigoreksija pa je predvsem pogosta pri moških. Za kaj gre?
Pri tej motnji gre za mehanizme izogibanja, načine obvladovanja življenja, izražanja samostojnosti in nadzora ter odziva na pretekle travme. Značilni so motena predstava o lastnem telesu, pretirano treniranje, ki vpliva na socialno življenje, moten odnos do hrane, njihova samozavest je odvisna od videza, zlorabljajo lahko tudi steroide in prepovedane substance.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.