Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

Nove prsi za prababice

babica operacija Shutterstock
Američanka, stara 83 let, je uradno najstarejša ženska, ki se je odločila za prsne vsadke. Porast babic, ki si želijo mladostnejši videz, kirurgi opažajo tudi pri nas.

Ameriški mediji poročajo o prababici, ki se je pri spoštljivih 83 letih odločila za povečanje in dvig prsi. Vse zaradi lepšega videza, pravi in dodaja, da se z novo podobo kljub starosti in pet tisoč dolarji manj počuti bolje kot kadarkoli.

Operacij pri starejših vse več

A prababica z umetnimi prsmi ni osamljen primer. V ZDA in Evropi odstotek pacientov, starejših od 65 let, narašča. Po zadnjih podatkih iz leta 2010 ga ocenjujejo na osem odstotkov, nekoliko nižjega opažajo na Polikliniki Bagatin, kamor se po lepšo podobo odpravljajo tudi Slovenke: "Naša najstarejša pacientka je bila stara 73 let, odločila se je za lifting obraza," razlaga plastični kirurg Dinko Bagatin in dodaja, da je pri njih pacientov, starejših od 65 let, okoli pet odstotkov, a tudi pri njih trend vsako leto narašča.

Prsi si raje zmanjšajo

"Starejše ženske si najpogosteje želijo lepotne popravke na obrazu, kot so lifting obraza in vratu ter korekcija vek, pogosti posegi so tudi abdominoplastika, korekcija nadlahti in odprava gube nad kolenom," razlaga kirurg. Povečanje prsi je po 60. letu redkost, pogosto pa se starejše ženske odločajo za zmanjšanje prsi, ki jih ovirajo pri vsakodnevnih dejavnostih. In moški? Čeprav se ti za lepotne popravke po 60. letu odločajo redkeje, je med njimi najpopularnejša abdominoplastika.

Okrevanje je daljše

Strah, da bi bili lepotni posegi za starostnike nevarnejši kot sicer, ni, pravijo na Kliniki Bagatin. Pred prav vsakim posegom opravijo zdravniški pregled, ki vključuje tudi preiskavo krvi, EKG, RTG srca in pljuč. Daljše pa je okrevanje: "S starostjo se podaljšuje celjenje ran, zato je tudi okrevanje daljše, pri nekaterih tudi težje, a po naših izkušnjah nič manj uspešno kot sicer. Pomembno je, da se starejši tega zavedajo, pa tudi dejstva, da je dobro imeti nekoga, ki jim bo med okrevanjem pomagal in stal ob strani, ne gre zanemariti," zaključi Dinko Bagatin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.