Magazin > Lepota & telo
50 ogledov

Nove tabletke, dosegljive vsem

kontracepcija, tabletke Žurnal24 main
Qlaira. Prijaznejša kontracepcijska tabletka zdaj zastonj v lekarnah.

Od 25. marca bo naravnejša kontracepcijska tabletka qlaira dosegljiva tudi na zdravniški recept in ne bo več plačljiva. Razlog za to je nova odločba Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki zdravilo uvršča na pozitivni seznam.

Manj neželenih učinkov. V primerjavi z drugimi kontracepcijskimi tabletami qlaira vsebuje estradiol, ki je tak estrogen, kot ga žensko telo samo proizvaja. "Ženske, ki jim bomo predpisali qlairo, lahko pričakujejo manj neželenih učinkov, tako kratkoročnih, kar bo pripomoglo predvsem k vztrajanju žensk pri tej uspešni kontracepcijski metodi, kot dolgoročnih – manj bo srčno-žilnih zapletov," pravi ginekologinja Lucija Vrabič Dežman. "Qlaira je prva kontracepcijska tabletka, ki so jo klinično preizkusili na ženskah vse do 50. leta starosti (pri drugih le do 35. leta) in dokazali učinkovitost in varnost," dodaja Vrabič Dežmanova.

Jemljite jih vsak dan. Tabletke qlaira je treba v 28-dnevnem ciklusu jemati vsak dan, saj so zasnovane tako, da 26 tablet vsebuje hormone, zadnji dve pa sta placebo. Tak način odmerjanja hormonov posnema naravni ciklus.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.