Magazin > Lepota & telo
746 ogledov

Novembra si pustite rasti brke

brki Shutterstock
Moški novembra z brki opozarjajo na pomembnost zgodnjega odkrivanja raka. Movembrska pravila pravijo, da naj bodo brki ločeni od brade, vedenje naj bo džentelmensko.

Moški po svetu in pri nas bodo novembra opozarjali in zbirali donacije za raziskave raka prostate ter druge "moške" rake – z brki. Eno od pravil gibanja Movember (moustache, po slovensko brki, in november) je, da jih ne morejo sponzorirati farmacevtske družbe.

Brki povečajo pozornost

Mo moški (ang. Mo Bro) začnejo Movember z britjem celotnega obraza. Nato si ves mesec puščajo rasti brke, ob tem pa s prijatelji in družinami zbirajo prostovoljne prispevke. Brki samodejno povečajo pozornost in sprožajo vprašanja. Tako lahko Mo moški govori o raku na prostati, obenem pa predstavi brke kot simbol, podoben rdeči pentlji, ki simbolizira boj proti aidsu. Vsak Movember se konča z zabavo v vseh večjih mestih po svetu. Na njej Mo moški svoje brke primerjajo z brki znanih osebnosti, razlagajo na Facebookovi strani slovenske veje gibanja.

Moški neradi k zdravniku

Če je rak prostate odkrit v zgodnji fazi, je možnost njegove ozdravitve velika, dejstvo pa je, da so moški v primerjavi z ženskami pri opisovanju svojih težav manj odprti. Eden od glavnih namenov gibanja je torej opozarjati moške, naj se pravi čas odpravijo na zdravniški pregled.

Donacije v lokalih

Zbiranje donacij poteka različno, vendar je po besedah vodje slovenskega gibanja Martina Šale pri nas manj uspešno. Novembra lahko denar nakažete prek spleta na krovno organizacijo Uk.movember.com. Donacije pa bodo na razne načine zbirali tudi pri nas, in sicer Pri zelenem zajcu, Lepi žogi, Dobri vili, Pivoljubu, Mič stylingu, Skaručni in Cafe Čoklu.

Začetek: Na prvi november mora biti moški sveže obrit, potem pa naj si ves mesec pušča rasti brke.

Oblika: Brki se ne smejo dotikati zalizcev, prav tako se ne smejo združiti s kozjo bradico.

Vedenje: Moški se mora vesti kot pravi džentelmen.

Sramežljivi: Nekaj časa gojite brado, na dan dogodka pa britvico ali strojček v roke, predlagajo pri Movember.si.

Ženske: Mo ženske, ki podpirajo Mo moške, pomagajo pri rekrutiranju, zbiranju sredstev in se udeležijo zabave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.