Magazin > Lepota & telo
19 ogledov

Novo označevanje za manj debelosti

Z razumljivejšimi oznakami na izdelkih naj bi se zmanjšala tudi debelost po Evro Žurnal24 main
Evropska komisija je v boju proti debelosti Evropejcev predlagala poenostavljena pravila za označevanje hrane – s poudarkom na vsebnosti maščob, sladkorja in soli.

Razumljivejše oznake naj bi pozitivno vplivale na odločitve potrošnikov, menijo v Bruslju. "Oznake na hrani lahko izjemno vplivajo na nakupovalne odločitve potrošnikov. Nejasne, prezapletene ali zavajajoče oznake so lahko prej ovira kot pomoč potrošniku," je ob predstavitvi predloga poudaril komisar za zdravje Markos Kiprianu.

Jasne oznake o kalorični vrednosti
Še vedno naj bi bile na oznakah hrane v EU obvezne informacije, kot so ime proizvoda, seznam sestavin, rok uporabe in morebitni posebni pogoji za uporabo ter naslov proizvajalca. Kot obvezne oznake pa naj bi se dodale še hranilne vrednosti temeljnih sestavin hrane. Prav tako naj bi bile na sprednji strani embalaže še kalorične vrednosti maščob, ogljikovih hidratov, sladkorja in soli, glede kalorij drugih sestavin pa se lahko proizvajalci sami odločijo, ali jih bodo napisali na sprednji strani, vendar ne smejo zmanjšati berljivosti obveznih informacij.

Označevanje hrane je bilo prvič na evropski ravni opredeljeno leta 1978, nato pa preoblikovano leta 1990. Navade potrošnikov so se v tem času toliko spremenile, da je po mnenju komisije nova ureditev nujna – potrošniki potrebujejo lažji dostop do najnujnejših informacij. Zdaj je namreč pogosta praksa, da so pomembne informacije v drobnem tisku in nerazumljivem jeziku, medtem ko so zelo vidna oglaševalska sporočila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.