Razumljivejše oznake naj bi pozitivno vplivale na odločitve potrošnikov, menijo v Bruslju.
"Oznake na hrani lahko izjemno vplivajo na nakupovalne odločitve potrošnikov. Nejasne,
prezapletene ali zavajajoče oznake so lahko prej ovira kot pomoč potrošniku," je ob
predstavitvi predloga poudaril komisar za zdravje
Markos Kiprianu.
Jasne oznake o kalorični vrednosti
Še vedno naj bi bile na oznakah hrane v EU obvezne informacije, kot so ime
proizvoda, seznam sestavin, rok uporabe in morebitni posebni pogoji za uporabo ter naslov
proizvajalca. Kot obvezne oznake pa naj bi se dodale še hranilne vrednosti temeljnih sestavin
hrane. Prav tako naj bi bile na sprednji strani embalaže še
kalorične vrednosti maščob, ogljikovih hidratov, sladkorja in soli, glede kalorij
drugih sestavin pa se lahko proizvajalci sami odločijo, ali jih bodo napisali na sprednji strani,
vendar ne smejo zmanjšati berljivosti obveznih informacij.
Označevanje hrane je bilo prvič na evropski ravni opredeljeno leta 1978, nato pa
preoblikovano leta 1990. Navade potrošnikov so se v tem času toliko spremenile, da je po mnenju
komisije nova ureditev nujna – potrošniki potrebujejo lažji dostop do najnujnejših informacij. Zdaj
je namreč pogosta praksa, da so pomembne informacije v drobnem tisku in nerazumljivem jeziku,
medtem ko so zelo vidna oglaševalska sporočila.
19
ogledov
Novo označevanje za manj debelosti
Evropska komisija je v boju proti debelosti Evropejcev predlagala poenostavljena pravila za označevanje hrane – s poudarkom na vsebnosti maščob, sladkorja in soli.