Magazin > Lepota & telo
863 ogledov

Novo zdravilo za osteoporozo

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Zdravljenje osteoporoze bo od zdaj veliko učinkovitejše, saj je tudi pri nas že dosegljivo prvo tarčno biološko zdravilo za to bolezen – prolia.

Klinične raziskave, ki so potrdile njegovo učinkovitost, so bile opravljene na več kot 20 tisoč ljudeh.

Primerna za veliko bolnic

Prolia je po besedah zdravnika Tomaža Kocjana primerna za vse bolnice s pomenopavzno osteoporozo, še posebno pa za tiste, ki imajo kontraindikacije za bisfosfonate ali so se nanje slabo (ali se sploh niso) odzvale. Poleg tega pridejo v poštev vse bolnice, ki ne prenašajo peroralnih zdravil, in velika skupina tistih, ki imajo težave z adherenco (pravilnim in rednim jemanjem zdravil v skladu z navodili).

Enominutni test. Na spletni strani Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije lahko opravite enominutni preizkus tveganja za osteoporozo. Preizkus, sestavljen iz desetih vprašanj, na katere odgovorite z da ali ne, najdete na strani Osteoporoza.si – tam vam je na voljo tudi veliko drugih informacij o tej bolezni.

Zaustavi razgradnjo kosti
Zdravilo zavre delovanje molekul, odgovornih za aktivacijo, preživetje in razmnoževanje celic, ki razgrajujejo kost. Zdravilo, katerega glavna učinkovina je denosumab, se vsakega pol leta odmerja s podkožnimi injekcijami, učinkovati pa začne že po 12 urah. Njegov učinek preneha po končanem zdravljenju. Klinični preizkusi so pokazali, da prolia na imunost ne vpliva tako zelo kot druga biološka zdravila, čeprav se določeni neželeni učinki še vedno pojavljajo.

Krije zavarovalnica
Če bolnice slabo prenašajo bisfosfonate, zdravljenje s prolio krije zavarovalnica, medtem ko je lahko zdravilo za ženske, starejše od 70 let, tudi prvi izbor. Za osteoporozo zboli v Sloveniji vsaka tretja ženska in vsak peti moški, starejši od 65 let, zato novo zdravilo pomeni pomemben korak k bolj zdravemu starejšemu prebivalstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.