Magazin > Lepota & telo
16 ogledov

Novorojenčico v 11 dneh ozdravili virusa HIV

dojenček, novorojenček Shutterstock
Kalifornijski zdravniki trdijo, da so novorojenčka, ki se je rodil z virusom HIV, popolnoma ozdravili v 11 dneh po rojstvu.

To je že drugi primer dojenčka, ozdravljenega virusa HIV, pišejo ameriški mediji. Prvi primer so imeli v zvezni državi Misisipi, ko so pri okuženi novorojenčici kmalu po rojstvu začeli terapijo z mešanico treh zdravil za zdravljenje okužbe z virusom HIV. Da je njena mama HIV-pozitivna, so zdravniki odkrili med porodom. Zdravniki poročajo, da je virus iz telesa dojenčice izginil po 18 mesecih in da dojenčica zdravil ne potrebuje več.

Dojenčico, ki se je lani poleti rodila materi z aidsom, pa so začeli načrtovano zdraviti z močno mešanico zdravil že štiri ure po rojstvu. 11 dni pozneje zdravniki virusa HIV v njenem telesu niso več zasledili, v nasprotju s prvo ozdravljeno dojenčico pa ta še vedno prejema zdravila.

Čeprav prva ozdravljena deklica na mamino željo ne prejema več zdravil, virologinja Deborah Persaud iz bolnišnice Johns Hopkins Children's Center v Baltimoru, ki je zdravila obe dojenčici, pravi, da to, da bi otrokom namerno ukinjali zdravljenje, ni v navadi: "Zdravljenja trenutno še nimamo namena ustaviti."

Ali sta obe deklici zares ozdravljeni virusa HIV, bodo pokazali čas in nadaljnje raziskave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.