Magazin > Lepota & telo
16 ogledov

Obdržite novo težo

Preprečite jo-jo efekt! (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Kilogrami so končno šli dol – kaj pa zdaj? Da se ne bi nabrali hitreje, kot ste se jih znebili, se po koncu hujšanja držite treh preprostih nasvetov.

Po ameriških raziskavah izgubljeno težo po zaključku diete v določeni meri pridobi nazaj kar 95 odstotkov ljudi. Le peščica je torej tistih, ki jim uspe shujšati enkrat za vselej. Skrivnost je v premišljenem ravnanju takoj po koncu diete, saj morate prelisičiti telo in duha.

Ne praznujte prehitro
"Končno spet lahko jem," je stavek, s katerim začnete ponovno pridobivanje teže. Raje kot z vašo najljubšo torto izgubljeno težo praznujte tako, da si kupite nov kos oblačila, v katerem še nikoli niste izgledali bolje. Če boste pregreho prihranili za praznovanje nečesa, kar ni neposredno povezano z dieto in težo, se boste lažje še naprej držali zdravega jedilnika. Eden ni nobeden takoj po konci diete ne drži, saj se boste ob občutku, da ste sedaj končno suhi in si lahko privoščite prekršek, hitro privoščili še enega in še enega – in kilogrami bodo spet tu.

Jejte več le postopoma
Prehiter prehod na povprečno velike porcije, ob katerih bi lahko v normalnih okoliščinah brez težav ohranjali težo, lahko na hitro vrne tudi odvečne maščobne obloge. Telo bo namreč po obdobju lakote poskusilo shraniti vse, kar se da. Tudi normalen kalorijski vnos zdrave hrane bo tako zelo hitro postal zaloga maščobnih blazinic na vaših bokih, zadnjici in trebuhu. Takšnemu scenariju se lahko izognete le, če telo prelisičite in ga počasi navajate na več hrane in postopoma večate porcije.

Ne obupajte po slabem dnevu
Jedli ste zmerno, ohranjali zdrav življenjski slog – nato pa ste zboleli, odpotovali na dopust ali si privoščili dobrote na sestrini poroki. Takšni nepredvidljivi dogodki vam lahko vzamejo motivacijo, saj se boste počutili, kakor da ste v parih dneh zapravili ves trud. Ne dajte se in se prisilite k vadbi ter si pripravite zdravo kosilo. Obdajte se z dejavnimi ljudmi, ki vam bodo pomagali vztrajati pri dobrih namenih. Ne pozabite – lažje je z nekaj več telovadbe izgubti en kilogram, kot se vdati v usodo slabih navad in čez nekaj mesecev znova začeti popolnoma od začetka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.