Magazin > Lepota & telo
36 ogledov

Oblačila za novega papeža že pripravljena

papež oblačila
1/8
Reuters
V diskretnem a imenitnem krojaškem salonu Gammarelli imajo že vse pripravljeno za novega papeža. Oblačila so sešili v treh velikostih: majhna (S), srednja (M) in velika (L).

Ker novega papeža še niso izbrali, so morali oblačila sešiti v treh velikostih, da bodo prav tistemu, ki bo nasledil Benedikta XVI. Naloga krojenja oblačil je tako kot že leta do zdaj pripadla salonu Gammarelli v središču Rima, kamor turisti že nekaj tednov radovedno kukajo in ugibajo, kaj se dogaja. "Kot kaže, so že pripravljeni," je povedal neki turist, ko si je ogledoval vitrino 200 let stare krojaške delavnice, ki je specializirana za cerkvena oblačila.

Da se morajo papeška oblačila v treh različnih velikostih pripraviti vnaprej, narekuje stoletna tradicija. Ko se bo iz Sikstinske kapele pojavil bel dim, ki oznanja razglasitev novega papeža, morajo nune pohiteti na zadnje šiviljske popravke in poskrbeti, da se bodo oblačila popolnoma prilegala novemu poglavarju Rimskokatoliške cerkve. Ta se bo v njih prvič pojavil na osrednjem balkonu Bazilike svetega Petra v Vatikanu.

Benediktova modna žilica ni bila neopažena

Bodoči bivši papež je bil znan po tem, da je znal dobro izbirati svoja oblačila, kar so opazili tudi tuji mediji. O njegovi ljubezen do mode, oblačil in opaznih pokrival so se med drugim razpisali v ameriškem časniku Wall Street Journal, ki se je pred leti na svojih straneh spraševal, ali papež nosi Prado. Revija Esquire ga je nekoč razglasila za največjega ljubitelja modnih dodatkov, pri čemer so bili navdušeni nad njegovimi rdečimi mokasini. Poročanje tujih medijev o papeževih modnih podvigih so pozneje povzeli pri vatikanskem časniku L'Osservatore Romano, kjer so zapisali, da je tovrstno poročanje neresno in dodali: "Papež, če povzamemo, ne nosi Prade, ampak Kristusa."

Komentarjev 1
  • Zvone Lampret 16:56 22.februar 2013.

    Da ,za neimenovanega namestnika boga se šivajo oblačila v treh razmerjih,za navadne vernike jim je pa vseeno če so goli in strgani,bog vse vidi!