Magazin > Lepota & telo
50 ogledov

Oblikovalka, ki se bo pustila presenetiti

Dalija Sega, nakit
1/6
dalijasega.com
Oblikovalka sodobnega nakita Dalija Sega navdih črpa iz narave in se pri tem ne omejuje. Nakit je namenjen tistih, ki imajo radi drugačnost.

Akademska kiparka in oblikovalka sodobnega nakita Dalija Sega je na edinstvenem dogodku A Thousand Kisses Deep (Tisoč poljubov globoko, op. a.) predstavila svoje unikatne kose nakita. Izdelkom je dodala besedila ali koščke poezije. "S tem gledalca nežno popeljem vsaj za trenutek v svoj svet, kjer bo morda zagledal magijo v vsem,“ pravi oblikovalka. Na dogodku je predstavila mini kolekcijo štirih ogrlic ustvarjenih iz stoodstotne svile in srebra. 

Kako ste se kot akademska kiparka preusmerila v oblikovalko sodobnega nakita? 
Že kot najstnica sem občudovala sodobni slovenski nakit, ki je v svoji drugačnosti in izraznosti popolnoma prekosil takoimenovano klasiko. Prvi kos nakita sem izdelala dve leti po diplomi za obleko, ki jo je kreirala Mateja Benedetti in je z njo kandidirala na natečaju za obleko za miss sveta. Od tu je bila pot do Olge Košice, ki mi je odkrila skrivnosti tehnike oblikovanja, kratka. In tako se je začelo. Odkrila sem, da je oblikovanje nakita moj medij za lastno izpovednost. Pri ustvarjanju sta mi zelo pomembni dve stvari. Prva je zanimiva tekstura, za katero navdih črpam večinoma iz narave, druga pa je zgodba, ki jo pretočim v material.

Kateri materiali so vam najljubši? 
Ustvarjam večinoma v srebru, včasih tudi v zlatu. Pri ustvarjanju uporabljam tudi drage in poldrage kamne, briljante, bisere in emajl.

Vaša zadnja kolekcija je kombinacija svile in srebra. Kako ste prišli na to idejo? 
Na pot mi življenje nosi tiste ljudi, ki me tako ali drugače, na lep ali manj lep način spodbudijo, da naredim korak naprej. Za kolekcijo "I m gonna take that fear and wear it like a crown" (Vzela bom strah in ga nosila kot krono, op. a.) sem imela veliko podporo prijateljev oblikovalcev, ki so me potisnili še korak dlje na moji kiparsko oblikovalski poti. Kolekcija je sestavljena iz štirih ogrlic, ki so iz 100-odstotne svile in iz srebra. Svila s svojo mehkobo in izjemnimi barvami ustvari zanimiv dialog s hladnim, grobim srebrom. To je zgodba o življenju, strahovih in potovanju vase. V kolekciji boste videli vrata polna zgodb in ključavnico, ki teh vrat ne odpira, če pa si dovolimo, upamo pogledati skozi ključavnico, zagledamo na stotine neznanih svetov. Druga govori o ženski in moškem, tragediji in komediji, komunikaciji in odnosu, in vezmi med njimi. V centru, v krogu, pa imamo možnost tišine. Ogrlica s popisanim, raztrganim in sešitim srcem, ki ima na eni strani žiletko in iglo, govori o ljubezni in pogumu, o večnem preigravanju rezila in šivanke, bolečine in celjenja. Rumena ogrlica je nosilka naslova kolekcije in govori o mojem jazu,ki se je okronal s svojimi strahovi in jih nosi kot amulete moči.

S katerimi materiali bi še želeli ustvarjati? 
Vsaka nova kolekcija lahko prinese nov izziv tako v materialu kot v zgodbi, tako da se tu nikakor ne mislim omejevati. Pustila se bom presenetiti.

Kateri znani obrazi nosijo vaš nakit?
Veseli me, da moj nakit nosijo tako medijsko prepoznavni kot manj prepoznavni obrazi, vsi, ki v mojem delu prepoznajo neko posebno zgodbo tudi zase ... Moj nakit je namenjen vsem, ki imajo radi unikatnost, drugačnost, zgodbe in jim je všeč sodobni nakit.

Kateri kos, ki ste ga ustvarili, vam največ pomeni?
V različnih obdobjih so mi pomembni različni kosi. Trenutno mi največ pomeni kos iz nove kolekcije, ki je tudi nosilec naslova "I m gonna take that fear and wear it like a crown", kos s flamingom, ki se je okronal z lastnimi strahovi in se okitil z amuleti moči.

Ali razstavljate tudi v tujini? 
Razstavljala sem v Gradcu, na Dunaju, v Trstu, v Zagrebu ... Vsekakor je prodor v tujino pomemben in nujen del prezentacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.