Magazin > Lepota & telo
66 ogledov

Obramba pred staranjem

vino Shutterstock
Resveratrol je učinkovina, ki naj bi bila kriva za francoski paradoks – torej za to, da ljudje v Franciji kljub temu, da spijejo veliko rdečega vina, živijo dlje in bolj zdravo.

Rdeče vino, japonski dresnik in arašidi – tri na videz nepovezane stvari v resnici druži ena, za zdravje zelo pomembna stvar: resveratrol. Gre za antioksidant, ki lahko z uničevanjem oksidantov oziroma prostih radikalov v telesu naredi marsikaj dobrega.

Zakaj ima telo oksidante?

Oksidanti so stranski produkt procesov pretvarjanja snovi v telesu, vase pa jih lahko vnesemo tudi s hrano (vsebuje jih na primer pokvarjena ali na neustrezen način dimljena hrana), je na predavanju o antioksidantih pojasnil Samo Kreft, profesor na ljubljanski fakulteti za farmacijo. Radikali sicer sami po sebi niso vedno slabi, saj jih telo uporablja za obrambo proti boleznim. Kljub temu pa ob tem poškodujejo zdrave celice, lahko povzročijo okvare celičnih membran, proteinov in DNK, kar vodi v nastanek srčno-žilnih bolezni, raka in vnetij – če naštejemo le nekatere posledice.

Telo ima zato samo veliko procesov odstranjevanja teh radikalov, pomagamo pa mu lahko z vnosom antioksidantov. Ti se ločijo na vitamine in rastlinske fenole, med katere spada tudi 
resveratrol.

Kakor da bi jedli manj

Med učinke resveratrola poleg lovljenja prostih radikalov spada protivnetno in kardioprotektivno delovanje, Kreft pa je izpostavil tudi njegovo sposobnost posnemanja kalorične restrikcije. Gre za to, da so znanstveniki s poskusi ugotovili, da drastično zmanjševanje števila zaužitih kalorij v telesu aktivira procese, ki upočasnijo staranje, čeprav se ob tem kakovost življenja zaradi podhranjenosti bistveno zmanjša. Resveratrol pa ima to lastnost, da ob zaužitju v telesu aktivira enake procese upočasnitve staranja, le brez negativnih učinkov.

Resveratrol je najbolje topen v alkoholu, zato ga ima rdeče vino zelo veliko. Kljub temu pa ne računajte, da ga boste dobili dovolj samo iz vina, saj je Kreft na predavanju poudaril, da bi morali za učinkovito količino resveratrola popiti okrog deset litrov vina na dan, kar bi imelo za zdravje več škodljivih kot dobrih 
posledic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.