Magazin > Lepota & telo
10 ogledov

Očistite kožo

Pravilna nega omili težave s kožo. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Nečisto kožo spoznamo po belih ali črnih pikah na mozolju, pri čemer črna barva ne kaže na umazanijo, temveč gre za kožni pigment melanin.

Krivi so hormoni
Vzrokov za akne je več, najpomembnejši pa so hormoni. Pri mladih, kjer je zaradi pubertete začasno porušeno hormonsko ravnovesje, pri starejših, ki imajo v genih zapisano preveliko količino moških hormonov, pa tudi stres lahko povzroči povečano izločanje moških hormonov v telo. 

Nega je nujna
Da bi preprečili nastajanje aken, lahko veliko storite že sami.
Kože ne negujte z agresivnimi sredstvi. Zjutraj in zvečer jo očistite z blagim čistilnim mlekom ali pH nevtralnim losjonom. Posebej se izogibajte milom in ostrim, alkoholnim tonikom, kajti dokazano izsušijo kožo in ta se poskuša zaščititi tako, da proizvaja samo še več loja. Uporabljajte kreme brez olj, nanašajte jih le na umit obraz. Da ustavite vnetja, mozolje večkrat na dan natrite z oljem čajevca, ki učinkuje antiseptično. Enkrat ali dvakrat na teden si naredite tudi oblogo iz gline, ki vase posrka kožno umazanijo in kožo pomirja. Pustite jo učinkovati vsaj 20 minut, oziroma dokler se ne posuši, nato jo sperite z mlačno vodo.

Maske pomagajo

Sicer pa pomagajo tudi razne druge kožne maske. Takšna z grozdjem in kumaricami je odlična za zoženje por: 5 jedilnih žlic grozdnega soka zmešajte z 1 čajno žličko medu in 2 jedilnima žlicama negovalne kreme. Maso nanesite na čelo, nos in brado. Za lica pa zmiksajte pol kumare, odlijte tekočino in porazdelite po koži. Po 20 minutah izperite z mlačno vodo. Dermatološke kapsule ali prehranski dodatki z naravnimi sestavinami za nego od znotraj lahko kožo izboljšajo na dolgi rok. Uporabljajte takšne kapsule, ki so bogate s kapucinčkom, kostanjem, ranjakom, ginsengom, ognjičem, ehinacejo. Uživajte jih od tri do šest mesecev. Trdovratno zamašenih por ne stiskajte, raje jih prepustite rokam kozmetičarke.

Čokolada ne povzroča mozoljev
Nekatere maščobe iz hrane sicer res spodbujajo nečisto kožo, prav gotovo pa ne mozoljev. Kljub temu se je priporočljivo čim bolj zdravo prehranjevati, dnevno zaužiti veliko sadja, zelenjave, polnozrnatih in mlečnih izdelkov. Kadar je koža slabo preskrbljena s pomembnimi snovmi iz prehrane, je videti slabše.
Kadar sami ne morete obvladati nečiste kože, se obrnite na strokovnjaka, ki se bo tega dela lotil še natančneje in vam na primer predpisal posebna mazila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.