Magazin > Lepota & telo
165 ogledov

Odkril vzrok za smrt v zibki?

dojenček Profimedias
Je ameriški zdravnik odkril pravi vzrok za nenadno smrt novorojenčkov?

Doslej za smrt v zibki še niso odkrili jasnega razloga. Zdravniki predvidevajo, da je za nenadno smrt novorojenčkov lahko kriv položaj, v katerem spijo (na trebuhu), žimnica, previsoke temperature v spalnih prostorih in starši, ki kadijo.

Daniel Rubens, anestezist v otroški bolnišnici v Seattlu, pa pravi, da se otroci v spanju zadušijo iz popolnoma drugih razlogov. Smrt v zibki raziskuje že 11 let in prišel je do ugotovitve, da so novorojenčki, ki jih je doletela ta kruta usoda, imeli motnjo v delovanju notranjega ušesa, zaradi katere se niso zbudili in premaknili, ko so nastopile težave z dihanjem. 

Kot je ugotovila ameriška študija, je bilo pri 31 otrocih, ki so umrli zaradi tega sindroma, ugotovljeno, da določenih frekvenc v desnem ušesu niso dobro zaznali. Pri štirih žrtvah so na obdukciji odkrili celo krvavitve in poškodbe notranjega ušesa.

Rubens zato zahteva, da se otroke 48 ur po rojstvu temeljito pregleda, še zlasti sluh. Zdravniki namreč lahko le tako ugotovijo, kateri otroci bi lahko bili v nevarnosti, še pravi strokovnjak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.