Magazin > Lepota & telo
26 ogledov

Odkrili, zakaj so ženske bolj zgovorne

Pustite svoje veselje in zveza bo očitno trdnejša. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Ameriška raziskava je pokazala, da so ženske bolj zgovorne od moških zaradi "jezikovnega proteina" v možganih.

Ženske več govorijo, zaradi večje vsebnosti proteina Foxp2, je pokazala raziskava, ki so jo opravili nevrologi in psiholog iz univerze v Maryland. Med obema spoloma je imel ravno ženski spol večjo stopnjo tega proteina v sebi, medtem ko je bilo pri podganah ravno obratno. Tam so imeli višjo stopnjo "jezikovnega proteina" pripadniki moškega spola, piše Telegraph.

Rezultati so prišli v javnost po tem, ko so že razkrili, da naj bi ženske izgovorile 20 tisoč besed na dan. To je kar 13 tisoč izgovorjenih besed od moških. "Raziskava je ena izmed prvih tovrstnih študij, ki govorijo o razlikah med spoloma na podlagi proteinov, ki so povezani z jezikovnim izražanjem, tako pri ljudeh kot pri živalih", pravi vodja raziskave profesorica Margaret McCarthy.

Samci podgan bolj komunikativni

V študiji so želeli ugotoviti, zakaj so posganji samci bolj glasni od svojih ženskih predstavnic. V ta namen so za štiri dni ločili samico od njenih mladičev in preučevali, kateri spol bo bolj glasen. Njihovo glasnost so določevali s posebnim "ultrazvočnim območjem", kjer so merili njihovo frekvenco zvoka.

Ugotovili so, da so vsi mladiči veliko jokali, kljub temu pa so bili samčki dvakrat bolj glasni od svojih sestric. Zanimivo pa je, da je mama po izpustu iz "ujetništva" najprej stekla k samčkom. Rezultati testov možganov, ki so špovezani z vokalno sposobnostjo, so pokazali, da so imeli samčki dvakrat večjo prisotnost proteina Foxp2 v možganih.

Raziskavo razširili na otroke

Eksperiment, ki so ga opravljali na podganjih mladičih, so nato opravili še na desetih otrocih. Ti so bili stari od tri do pet let. Rezultati so pokazali, da so imele deklice 30 odstotkov večjo prisotnost Foxp2 v možganih, kjer je območje za jezik.

"Naše raziskave so pokazale, da je Foxp2 sestavni del nevrobiološke raziskave o razlikah med spoloma pri sesalcih," je še povedala McCarthyjeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.