Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

Odvisni od ogljikovih hidratov?

Pazite, kaj jeste! (Foto: Shutterstock)
1/8
Žurnal24 main
Ogljikovi hidrati raven energije hitro dvignejo, toda ta nato hitro pade.
V mleku in medu.

Enostavno. Enostavne ogljikove hidrate najdemo v mleku, sadju, medu, nekateri zelenjavi in predelanih žitih.

Vir. Najobičajnejši vir ogljikovih hidratov so sladkorji, ki se jih uporablja pri procesiranju hranil: fruktoza in glukoza.

Slabe prehranjevalne navade in enolične diete lahko vodijo v zasvojenost z ogljikovimi hidrati, pravi nutricionistka Alja Dimic.

Presežek gre v rezervo
Ogljikovi hidrati (OH) skrbijo za našo energijo. Med prebavo se OH pretvorijo v glukozo, ki s pomočjo inzulina prehaja v kri in naprej do celic, ki jih preskrbi z energijo. Presežek glukoze se kot rezerva v obliki glikogena shranjuje v mišicah in jetrih, preostala glukoza pa se spremeni v maščobne celice, razloži Dimičeva.

Hiter padec energije
Inzulin nastalo maščobno tkivo shranjuje in skladišči za hude čase. Energija po zaužitju hrane, bogate z enostavnimi OH, zelo hitro naraste, vendar pa zaradi povečanega izločanja inzulina tudi hitro pade. "Ta padec močno občutimo, zato v želji po dvigu energije spet posežemo po hrani – tu se začne začaran krog odvisnosti od OH, pomanjkanja energija in neprestanega nabiranja kilogramov," poudari sogovornica.

Znake zasvojenosti z ogljikovimi hidrati prepoznajte v galeriji.

Raje zelenjava in meso
Pretiran vnos ogljikovih hidratov pa vodi tudi k hitrejšemu staranju in potencialnemu nastanku kroničnih bolezni. Z manjšim vnosom OH lahko te dejavnike močno omilimo, doda nutricionistka. Namesto po sladkorju in močnatih izdelkih (tudi kruhu), raje posezite po zelenjavi in beljakovinski hrani, kot so ribe, perutnina in stročnice, ne pozabite pa tudi na dovolj tekočine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.