Magazin > Lepota & telo
72 ogledov

Odvrzite oblačila in se prepustite pari

V savni si lahko naredite tudi piling. Žurnal24 main
Savne. Zdravo in tudi pri nas vse popularnejše savnanje se v mrzlih dneh še posebno prileže.

Potenje v savnah je vse  popularnejše tudi pri nas, poseben čar pa mu dajejo nove vrste savnanja, ki obisk savn popestrijo s posebnimi negami telesa in dodatnimi sprostitvenimi storitvami. V termah, zdraviliščih in kopališčih je v ceno obiska savne vštet še bazen, ob obisku bazena pa lahko za nekaj evrov skočite še v savno. Izkoristite to priložnost!

Za vsakogar se najde savna
Savne se med seboj zelo razlikujejo; predvsem v temperaturi in vlažnosti zraka. Če niste ljubitelj vročine, si raje izberite eno izmed tistih, pri katerih se telo segreva počasneje ob nižjih temperaturah. Takšni sta predvsem turška in infrardeča savna. Kakor že ime pove, se telo pri infrardeči savni segreva z infrardečimi žarki, ki prodrejo nekaj centimetrov globoko v telo in vas blagodejno ogrejejo.

Zanimiva izbira je tudi zeliščna savna, v kateri vdihavamo paro, ki je obogatena z aromatičnimi izvlečki zdravilnih zelišč. Ta so izbrana glede na namen, ki ga s savno želimo doseči: evkaliptus in kamilica blagodejno vplivata na dihala, sivka pomirja, vonji citrusov pa delujejo osvežilno in poživljajoče.
Savnanje je primerno tudi za otroke, odsvetuje se le ljudem z resnejšimi zdravstvenimi težavami, kakršne so težave s krvožilnim sistemom.
Kromoterapija in obloge

Nove oblike savnanja zajemajo predvsem razvajanje z negovalnimi oblogami za telo (čokoladne, solne, blatne ...), ki še okrepijo učinek savne na kožo, in kromoterapijo – terapijo z barvami. To je pravzaprav savnanje pod barvno lučjo. Ker ima vsaka barva svoj učinek na telo in duha, je savnanje ob izbrani barvi luči posebno doživetje. V nekaterih savnah v te namene uporabljajo tudi solno lučko, ki naj bi poleg pomirjajoče barve ugodno vplivala na dihalne poti.

Omislite si svojo
Če kljub bogati ponudbi savn v Sloveniji nikakor ne morete najti prave ali prisegate na domače udobje, si lahko kupite ali z nekaj spretnosti celo ustvarite svojo. Najmanjše infrardeče savne za eno osebo so sicer na voljo že za manj kot 900 evrov.

13 evrov je povprečna cena obiska savne. Cene se ob koncu tedna večinoma zvišajo za 20 odstotkov.

Pravila vedenja v savni

  • Otresite se predsodkov: v savni so oblačila odveč.
  • Pred vstopom v savno se vedno oprhajte.
  • Po nekaj minutah sedenja v savni sledi ohlajanje.
  • Savnanje in ohlajanje ob enem obisku ponovite največ trikrat.
  • S seboj imejte vsaj dve brisači. Na eno sedete, druga pa je za brisanje potu.
  • Bodite obzirni do drugih.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.