Magazin > Lepota & telo
153 ogledov

Odvzem brisa kar doma

test epruvete Shutterstock
Domači test bi pokazal okuženost z virusi HPV.

Študije. V desetih letih delovanja programa Zora za ženske med 20. in 64. letom se je pojavnost raka na materničnem vratu zmanjšala za polovico. Težava so še vedno ženske po rodni dobi, ki se slabše odzivajo na vabila za presejalne teste, zato v programu Zora načrtujejo uvedbo samoodvzema vaginalnega vzorca za test HPV na domu.

Podobno kot pri presejalnem programu za odkrivanje pred
rakavih sprememb in raka na debelem črevesu Svit bi ženska na dom dobila pribor za odvzem vzorca, pojasnjujejo na ljubljanskem onkološkem inštitutu. Rak na materničnem vratu se razvije le ob dolgotrajni okužbi z enim od visokotveganih genotipov HPV, negativni rezultat testa pa pomeni, da je tveganje, da se bo iz spremenjenih celic razvil rak materničnega vratu, manjše.

Če bi ženske, ki ne hodijo na ginekološke preglede, doma opravile test za HPV, bi že ta pokazal, ali so ogrožene za razvoj raka na materničnem vratu. Tovrstnega testiranja neodzivnic še ne izvajajo, po svetu pa potekajo testne študije.

Program Zora je raziskavo prijavil agenciji za raziskovalno dejavnost, ki ga je finančno podprla. Pričakujejo, da ga bodo začeli izvajati jeseni v celjski in 
mariborski regiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.