Magazin > Lepota & telo
46 ogledov

Oh, ta nadležni herpes!

Zaradi spremljajočega srbenja, skelenja in oviranega premikanja ustnic se ga ne Žurnal24 main
Herpes, po domače pogosto poimenovan tudi "ocvirek", se v obliki mehurčkov običajno pojavi ob zmanjšani telesni odpornosti.
Kaj ga povzroča?
Herpes povzroča poseben virus herpes simplex 1. Ko se z njim enkrat okužimo, ostane v organizmu za vse življenje. Na njegov izbruh vplivajo različni dejavniki, kot so stres, povišana temperatura, prebavne motnje, mesečno perilo, prehladna obolenja in zunanji vplivi. Običajno se pojavi na ustnicah, lahko pa ga dobimo tudi na licih, bradi ali celo v nosu. Po okužbi najprej začutimo srbenje in skelenje, ki se v nekaj urah spremeni v enega ali več mehurčkov. Ti po nekaj dneh počijo in se preoblikujejo v kraste, ki se posušijo in odpadejo.

Kako poteka zdravljenje?
Takoj ko na koži začutite srbenje ali skelenje, posezite po katerem izmed pripravkov, ki izbruh herpesa bistveno omilijo. Mednje spadajo vodikov peroksid, propolis, alkohol in druga sredstva, ki vsebujejo antiseptike. Še bolje je, če uporabite aciklovir ali druge njegove različice, ki ga v lekarnah žal dobite le na recept. Ko se mehurčki že pojavijo, posezite po izdelkih iz silicijevega ali cinkovega oksida, koristno pa je tudi povečati vnos orehov, stročnic in semen v telo.

Pater Simon Ašič je za zdravljenje herpesa priporočal mazanje z olivnim oljem, zelo dobro pa naj bi se obnesli tudi topli obkladki iz kamilic ali orehovih listov.

Se mu lahko izognemo?

Da bi se izbruhu herpesa že vnaprej izognili, skrbite za redno higieno, predvsem rok in ust. Če se herpes pojavi pri kom izmed vaših najbližjih, pazite, da ne uporabljate istih brisač, kozarcev, pribora in podobnega, saj se prenaša tudi z dotikom. Poljubljanje v tem času torej odpade! Jejte tudi veliko sadja in zelenjave, bogate z vitamini B (brokoli, špinača, cvetača …), E (koruza, zelena solata…) in selenom (čebula, česen) ter se izogibajte uživanju kave in nikotina.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.