Magazin > Lepota & telo
159 ogledov

Okrepite mišice tam spodaj

ženska Shutterstock
Urinska inkontinenca lahko prizadane tudi mlajše ženske, a na sre čo je uspešnih metod zdravljenja na voljo vse več. Pri preventivi ne pozabite na keglove vaje.

Nenadzorovano uhajanje urina ni le težava starostnikov, saj se veliko žensk spopada s temi težavami že pred 30. letom. “Na pojav stresne urinske inkontinence lahko vpliva več dejavnikov, kot so nosečnost oziroma porod pa tudi debelost (oslabi mišice medeničnega dna), zaprtje in kajenje s posledičnim kašljem,” pojasnjuje ginekologinja Ksenija Šelih Martinec. Inkontinenco lahko torej v veliko primerih tudi preprečite ali vsaj za nekaj let odložite oziroma omilite njene simptome, na srečo pa je tudi učinkovitih metod zdravljenja vse več, če je za preventivo že prepozno.

Keglove vaje in zdrava teža

Če se s temi težavami še niste srečali, je torej čas, da poskrbite za preventivne ukrepe. “Skrbeti je treba predvsem za mišice medeničnega dna in trebušno-hrbtne mišice, redno izvajati modificirane keglove vaje in paziti, kako dvigujete bremena,” svetuje ginekologinja. Ob tem pa je seveda treba skrbeti tudi za zdrav življenjski slog brez škodljivih navad in vzdrževanje primerne telesne teže.

Priporočila veljajo za oba spola, saj lahko inkontinenca prizadene tudi moške, čeprav redkeje. “Pri njih se inkontinenca najpogosteje pojavi po operaciji prostate, nenadoma,” pojasnjuje fizioterapevtka Darja Škrjanc.

Biofeedback, laser, vaje

Ker obstajajo različne oblike inkontinence, je za uspešno zdravljenje ključno, da zdravnik najprej ugotovi, za katero gre in kakšen je vzrok zanjo, ter vam priporoča ustrezno zdravljenje. “Čas za terapijo je sicer takrat, ko začnete preventivno nositi higienske vložke za vsak slučaj, če bi kaj ušlo,” pravi Škrjančeva. Terapij je na voljo kar veliko, od operativnih posegov do novih neinvazivnih in nebolečih metod zdravljenja, kakršne so magnetna in biofeedback terapija ter laserska termoliza, ki pa so za zdaj večinoma na voljo le samoplačniško.

Neboleče

Bistvo magnetnih in biofeedback terapij je, da poskušamo okrepiti mišice medeničnega dna, pacient pri postopku ostane oblečen, postopek pa je neboleč,” pojasnjuje Škrjančeva. Tudi laserska termoliza je neboleča. Z laserjem spodbudimo nastajanje novegakolagena, stena nožnice in vezivo pod mehurjem se okrepita.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.