Magazin > Lepota & telo
222 ogledov

Orehi, najbolj zdravi med oreščki

Orehi ugodno vplivajo na srčno-žilni sistem in znižujejo holesterol v krvi. (Fot Žurnal24 main
Najnovejša raziskava je pokazala, da so orehi najbolj zdravo živilo med oreščki.
Nasvet:
  • Orehe uživajte surove, v svežih sladicah ali pa kot dodatek sadnim in zelenjavnim solatam.
  • Okusen naravni prigrizek so orehove kroglice, ki jih lahko pripravite iz enakih delov namočenih in zmletih orehov ter rozin. Povaljajte jih v kakavu ali zmletih orehih ter shranite na hladnem.

Znanstveniki iz Pensilvanije so v raziskavi primerjali orehe, mandlje, arašide, pistacije, lešnike, brazilske orehe, indijske oreščke in hikorija oreščke. Antioksidanti v orehih so bili 2 do 15-krat bolj učinkoviti kot vitamin E, ki je znan po močnih antioksidantskih učinkih, obenem pa so rezultati raziskave pokazali, da orehi vsebujejo več antioksidantov višje kakovosti kot katerikoli drugi oreščki.

Za zdravo srce
Redno uživanje orehov v manjših količin pomaga pri znižanju maščob in holesterola v krvi, zavira nastanek srčno-žilnih obolenj in deluje protivnetno, obenem pa orehi pomagajo pri presnovi ter krepijo pljuča. Orehi imajo zaradi dokaj velike vsebnosti aminokisline triptofana, ki v telesu sprošča hormon ugodja serotonin, sproščujoč in pomirjajoč učinek na telo.

Pomaga tudi proti raku
Orehi vsebujejo okoli 60 odstotkov maščob, 15 odstotkov beljakovin in približno 13 odstotkov sladkorjev. So dober vir folne kisline, vitamina C in E, kalcija, magnezija, železa in cinka. Pomembna sestavina orehov je tudi elaginska kislina, ki zmanjšuje možnost pojava rakavih obolenj.

V naravnem zdravilstvu je zelo cenjeno orehovo olje, ki pomaga pri uravnavanju telesne teže, čisti kri in spodbuja delovanje ledvic. Je dober vir esencialnih maščobnih kislin, uporablja pa se predvsem za beljenje solat ali začinjanje jedi. Je blagega okusa in ima prijetno aromo. Orehi so torej živilo, ki bi moralo biti na jedilniku bolj pogosto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.